I NJEGA PLAĆAMO UZ RAČUN ZA VODU – Za Draškovog tjelohranitelja posao u Vodovodu

I NJEGA PLAĆAMO UZ RAČUN ZA VODU – Za Draškovog tjelohranitelja posao u Vodovodu

Kako Faktormagazin saznaje, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković „skrasio“ je proteklih dana svog nekadašnjeg vozača i pratioca Dragoljuba Grmušu u banjalučki Vodovod, a sve u okviru novog talasa prijema partijskih vojnika u ovo gradsko preduzeće.

Po rođačkoj liniji

Kako nam je potvrđeno iz izvora bliskih vrhu Gradske uprave, Grmuša, koji je blizak rođak PDP-ovog odbornika Milka Grmuše, tokom predizborne kampanje bio je Stanivukovićev vozač i tjelohranitelj.

Kao i svi ostali novi radnici Vodovoda, primljen je bez raspisanog javnog konkursa, bez obzira na to što se gradonačelnik svojevremeno zaklinjao da se „niko nikada više neće zapošljavati preko štele i da će svaki konkurs biti pošten i otvoren za sve“.

U njegove riječi, nakon samo godinu mandata, više niko ne vjeruje, što je i potvrđeno nedavnim lošim rezultatom za članove savjeta mjesnih zajednica.

„Osvojena je nova teritorija. Vodovod je pao! Niko ne treba da se plaši svoje članske karte, ali treba da se plaši svog nepoštenja i nerada“, govorio je Stanivuković 26. avgusta prošle godine, kada je, zajedno sa novim direktorom Predragom Dudukovićem, preuzeo upravljanje preduzećem.

Šest mjeseci poslije, Vodovod, kako pričaju ogorčeni radnici, jeste oslobođen, ali samo za  prijem novih radnika.

I to po PDP stranačko-robinskoj liniji, isključivo.

Radnici ogorčeni

Otkako je ovo preduzeće „oslobođeno“, Vodovod je, bez raspisanog ijednog javnog konkursa, zaposlio više od 20 novih radnika i to, mahom, na izmišljena i nikom potrebna radna mjesta.

Gotovo svakodnevno u preduzeće dolaze novi ljudi, za koje niko pouzdano ne zna ni šta rade, ni kome odgovaraju, osim što se samo kaže da dolaze po liniji PDP-a.

Ako se ovako nastavi, preduzeće će brzo da ode u finansijski ambis, pogotovo što ćemo uskoro ostati bez milion KM prihoda od naknade za vodomjere, koja nam je ukinuta odlukom Ustavnog suda, a upravo na inicijativu odbornika Grmuše, čiji rođak se, vidi slučajnosti, sada prima u preduzeće – tvrde ogorčeni radnici Vodovoda.

Neće mrvice

Inače, Grmuša je tokom predizborne kampanje bio u stalnoj Stanivukovićevoj pratnji, a s njim je, kako se vidi iz fotografije koje objavljujemo, bio i na predizbornih skupovima van Banjaluke poput onog u Bratuncu.

Kad je Stanivuković preuzeo vlast, angažovao je nove tjelohranitelje i vozače, a Grmuša je, takođe bez konkursa, zaposlen u gradskom preduzeću „Akvana“, koje je ionako pretrpano ogromnim viškom radnika.

Grmuša je bio nezadovoljan time što su mu pripale „mrvice“ i zaposlenje u „Akvani“, u kojoj su male plate pa je tražio da ga zbrinu negdje gdje će primati veću platu.

Čak je svojevremeno na društvenim mrežama postavljao komentare da su ga „izdali saborci“, a da je stvar u međuvremenu ipak nalegla, pokazalo je njegovo zapošljavanje u Vodovodu – tvrde izvori Faktora.

Zadužili preduzeće za milion

Kako je Faktor već pisao, ovo preduzeće je, zbog prijema novih radnika, povećalo troškove za plate za najmanje 300.000 KM, a da bi se spasila tekuća likvidnost, odlučili su da podignu kredit od milion KM.

Glavni krivac za prijeteću dubiozu, kako se tvrdi u preduzeću, upravo je nekontrolisani prijem novih radnika koje, kako je Faktor već pisao, danas na platnom spisku ima više ekonomista nego vodoinstalatera.

NEPOTIZAM BEZ GRANICA?

Osim Grmuše, u februaru je, takođe bez konkursa, primljena i Milana Ratković i Ivana Vrančić, uz najavljeni dolazak još radnika.

Inače, Ivana Vrančić je kćerka Zorane Vrančić, savjetnice direktora Vodovoda, a koja za to prima platu od čak 3.200 KM.

Razočarani radnici tvrde da je, kao vjerni poslušnik svake vlasti, sada zaposlila kćerku u Vodovod, a prije nje se, navode„ukazao“ njen djever Zlatko Vrančić.

Povrh svega, ona je ranije od Vodovoda svojevremeno dobila i novac za stambeno zbrinjavanje.

Nažalost, u Vodovodu je izgleda sve moguće pa i da firma, umjesto gradnje vodovoda i poboljšanja mreže, postaje skladište za partijske kadrove i rodbinu rukovodećeg kadra – tvrde izvori Faktora.

autor:faktormagazin.ba, tekst je izašao u FM38 štampanom izdanju od 10.marta 2022. godine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.