Izrada šahta u Banjaluci postala kvantna fizika

Izrada šahta u Banjaluci postala kvantna fizika

Izrada šahta u Banjaluci postala kvantna fizika!

Banjalučke mjesne zajednice su zabrinute za bezbjednost učesnika u saobraćaju zbog propadanja asfalta oko šahtova.

Prema riječima Anje Ljubojević, predsjednice savjeta MZ Nova varoš, savjet MZ je tražio sanaciju svih rupa i oštećenih saobraćajnica.

„Šahtovi su, izgleda, kvantna fizika za nas, pa nikako da pronađemo način za njihovo uređenje i nivelaciju. Možda da pitamo vještačku inteligenciju kako da napravimo najobičniji šaht“, rekla je ona za „Nezavisne novine“.

Šahtovi – problem u cijelom gradu

Dodala je da je ovaj problem prisutan u cijelom gradu.

Vozači svakodnevno oštećuju automobile.

„Razumijem zašto dolazi do propadanja, odnosno slijeganja asfalta oko šahta. Nisam inženjer, ali ako se radovi urade kvalitetno, ne može tako brzo doći do propadanja. Postavlja se pitanje kako su drugi uspjeli riješiti ovaj problem“, zaključila je Ljubojevićeva.

Milana Mišić, predsjednica savjeta MZ Lauš, potvrdila je da je asfalt propao oko šahtova i u ovoj MZ.

„Oštećenja su vidna na asfaltu oko šahtova, ali i na ostalim dijelovima kud ide voda jer su strme ulice, a nema slivnika“, pojasnila je ona.

Ugroženi učesnici u saobraćaju

Igor Vidović, predsjednik Savjeta MZ Lazarevo 1, kazao je da je situacija sa uleglim asfaltom oko šahtova katastrofalna i kod njih.

„Obraćali smo se prošle godine u sklopu proljetnog uređenja grada, ali i ove. Dali smo  tačne lokacije ulegnuća, ali do sada ih niko nije sanirao“, istakao je on, te dodao da će u narednim danima ponoviti zahtjev.

I ponovo ukazati na ugroženost bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

Iz GU Banjaluka znaju za problem

Iz Gradske uprave su potvrdili za „Nezavisne novine“ da oštećenja oko šahtovima i na njima nastaju zbog njihove dotrajalosti.

Kao i zbog kvarova na vodovodnim i drugim instalacijama koje se nalaze ispod trupa saobraćajnice.

„Potrebno je napomenuti da nisu svi šahtovi u nadležnosti grada, te da su šahtovi vodovoda i kanalizacije u nadležnosti preduzeća ‘Vodovod’ i da ovo preduzeće upravlja njima“, naveli su oni, te dodali da se ostale sanacije oko šahtova vode kao oštećenja na kolovozu i ona se saniraju kroz radove redovnog održavanja.

Poklopac šahta samo dio problema

Kako kažu iz „Vodovoda“ Banjaluka, okvir s poklopcem šahta samo je mali dio cijele konstrukcije šahta, koja ide do tri metra u dubinu.

„Poslije iskopa oko šahta nasipa se novi materijal i asfaltira se, ali vremenom dolazi do slijeganja tog novog materijala, što ostavlja prazan prostor ispod asfalta, pa dolazi do pucanja“, pojasnili su oni za „Nezavisne novine“.

„Vodovod“ je nadležan za održavanje i sanaciju samo svojih vodovodnih i kanalizacionih šahtova, ali postoje i drugi, kao što su oni za PTT instalacije.

„Grad je nadležan za sve naknadne popravke u okviru redovnog održavanja saobraćajnica“, zaključili su iz „Vodovoda“.

autor: http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.