Ko je prvi doplivao do časnog krsta u hladnom Vrbasu u Banjaluci

Ko je prvi doplivao do časnog krsta u hladnom Vrbasu u Banjaluci

Ko je prvi doplivao do časnog krsta.

U najvećem gradu Srpske danas je organizovano bogojavljensko plivanje za časni krst, a ovogodšnji pobjednik je Nikola Ćosić.

U hladnom Vrbasu ove godine je za časni krst plivalo 33 učesnika, među kojima je bio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Mladići koji su ove godine plivali za časni krst plivali su u čast Slobodana Kesića, slabovidog mladića iz Banjaluke.

Naime, on je imao želju da pliva ali zbog slabovidosti nije mogao, te se zajedno sa momcima okupao u hladnom Vrbasu, te je zajedno sa pobjednikom pronio časni krst.

Slobodan se zahvalio svim momcima koji su danas zbog njega plivali u hladnom Vrbasu, te pozvao sve ljude na mir i blagostanje.

Nikola Ćosic ovogodišnji pobjednik kazao je da je već tri put pobjednik.

Ćosić je rekao da je ovo treći put da učestvuje, a ove godine je Bog dao da dopliva do krsta.

„Časni krst prvenstveno posvećujem svojoj porodici i djevojci i svim dobrim ljudima koji se mole Bogu za simbol zdravlja, sreće i veselja“, rekao je Ćosić.

Dodao je da krst posvećuje i Slobodanu Kesiću koji ide na operaciju vida u Rusiju.

„Ovo je simbol da će on progledati i biti zdrav kao mi svi“, kazao je on. Kao prvi među najboljima, rekao je Ćosić, krst ću dati Slobodanu kao simbol da nije sam i da će ozdraviti

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke kazao je da ovo nije nikakvo takmičenje.

„Naš zadatak je da nosimo krst kao simbol našeg stradanja, borbe i vaskrsenja. Danas su 33 mlada čovjeka zajedno plivala za časni krst ali i našeg Slobu i njegovo ozdravljenje“, kazao je Stanivuković.

Kako je dodao, velika je čast da kao gradonačelnik Banjaluke ponovo učestvuje u plivanje za časni krst.

Prethodno je njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom velikog praznika Bogojavljenja.

Liturgiji je, osim velikog broja vjernika, prisustvovao i gradonačelnik Banjaluke.

Nakon liturgije ulicama krenula je  Bogojavljenska litija ka Gradskom mostu, odnosno mostu Patre, gdje je obavljeno vodoosvećenje sa spuštanjem časnog krsta u rijeku Vrbas i plivanje za krst.

Naime, Bogojavljenje je praznik posvećen krštenju Isusa Hristosa u rijeci Jordan, kada se javio Bog u sva tri lica – Bog Otac, glas sa neba koji je rekao „Ovo je sin moj ljubljeni. Njega poslušajte“, Bog Sin – Hristos koji se krštavao i Duh Sveti, u vidu goluba koji je sletio na Hristovo rame.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.