Kod Stanivukovića tenderi za Riplija – Ponudili da rade posao za jedan pfening!

Kod Stanivukovića tenderi za Riplija – Ponudili da rade posao za jedan pfening!

Banjalučke kompanije „AAP electronic“ i „Prorent“, ljuti rivali na tržištu audio-vizuelnih usluga, ovih dana izazvali su haos u Gradskoj upravi nakon što su, otimajući se za jedan tender, ponudili svoje usluge za 1 pfening, saznaje magazin Faktor.

Na tender za usluge ozvučenja gradskih manifestacija o kojem će se, kako stvari stoje, još dugo pričati, bile su prijavljene samo ove dvije firme.

I to nije ništa čudno,  s obzirom na to da su i jedni i drugi najveći igrači u ovom unosnom poslu.

Prema ocjeni nadležnog gradskog odjeljenja, procijenjena vrijednost nabavke bila je 42.735 KM (bez uračunatog PDV-a), a prema pravilima tenderskog postupka pobjednik je onaj ko ponudi najnižu cijenu, s tim da se ona može dodatno obarati tzv. e-aukcijom (što znači da se konkurenti mogu nadmetati „onlajn“ u snižavanju cijene).

Cijena prava sitnica!

Sudeći prema tenderskoj dokumentaciji, ova, blago rečeno, neuobičajena situacija začeta je još u početnoj fazi, prilikom dostavljanja ponude.

Ponude su bile praktično izjednačene, baš kao da je neko nekome zavirio u kovertu u kojoj je bila ponuda. „AAP electronic“ ponudio je 42.730 KM, a jedini konkurent, „Prorent”  42.735 KM. Dakle, svega 5 KM više.

Međutim, haos počinje početkom e-aukcije, pošto su ove firme tokom trajanja aukcije nevjerovatnih 185 puta snižavale cijenu kako bi se domogli posla, tako da je, poslije tog 185-tog sniženja, konačna ponuda izgleda ovako:

„Prorent” – 1 pfening : „AAP electronic” 1.050 KM, što je, opet, 40 puta niže od procijenjene vrijednosti.

Kako se i očekivalo, tender je poništen zbog nenormalno niskih ponuda.

autor:faktormagazin.ba, tekst je izašao u FM 41 štampanom izdanju od 31.marta 2022. goodine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.