Nova AFERA u Vodovodu Banjaluka – Više ekonomista nego vodoinstalatera!!!!

Nova AFERA u Vodovodu Banjaluka – Više ekonomista nego vodoinstalatera!!!!

Banjalučki Vodovod apsolutni je rekorder među gradskim preduzećima po broju zaposlenih ekonomista, u toj mjeri da ih ima više nego u nekim bankama u Banjaluci, saznaje Faktor.

U kojoj mjeri, poslije dolaska nove, kako se tvrdilo, „ekspertske“ uprave, strančarenje i partijsko uhljebljavanje je zahvatilo Vodovod najbolje pokazuje podatak da ovo preduzeće na platnom spisku ima čak 31 ekonomistu, što je, da stvar bude nevjerovatnija, više od broja njihovih vodoinstalatera.

Prema saznanjima Faktora, nova uprava, na čelu sa Predragom Dudukovićem, za samo tri mjeseca rukovođenja firmom uspjela je godišnje rashode za plate da uveća za čak 300.000 KM.

Ovo skandalozno povećanje troškova direktna je posljedica neprestanog priliva novih i nepotrebnih radnika, među kojima, kada je o stručnim profilima riječ, dominiraju raznorazni „menadžeri“ sa diplomama privatnih univerziteta.

Hvale se umjesto da ćute!

Da stvar bude gora, rukovodstvo preduzeća se nedavno pohvalilo da je ostvarilo dobit od milion KM, iako su pri tome zaboravili da kažu zašto je ostvarena dobit.

Naime, po uzoru na već viđeni obrazac ponašanja gradonačelnika Draška Stanivukovića, koji je i postavio novu upravu, rukovodstvo preduzeća „zaboravilo“ je da kaže da je dobit ostvarena isključivo zbog toga što u prošloj 2021. godini nije bilo značajnijih investicija niti ulaganja u novu vodovodnu mrežu, a što bi trebalo biti osnovna misija preduzeća.

Kao što ni Stanivuković ništa nije uradio u gradu, pa se hvali suficitom, tako se u Vodovodu hvale onim što bi im bilo bolje da prećute – tvrde upućeni izvori Faktora.

Novo zaduženje

Zbog ovakve poslovne politike, ali i stalnog priliva novih radnika za čijim zapošljavanjem nema nikakve potrebe, preduzeće je na korak od gubitka likvidnosti.

Da su toga itekako svjesni i u samoj firmi, najbolje pokazuje informacija da Vodovod, koji su do prije koji dan hvalio pozitivnim poslovanjem, sada namjerava da podigne kredit od milion KM kako se prijeteći gubitak likvidnosti ne bi osjetio u izbornoj godini.

Ako posluju sa dobiti, zašto se u izbornoj godini poseže za novim zaduženjem, ako je već tako sve bajno i sjajno, kako se nastoji prikazati.

Nedavno usvojeni plan javnih nabavki za 2022. godinu do kostiju je ogolio stvarno stanje u preduzeću, jer je, po prvi put, objelodanjeno da se dižu krediti da bi se očuvala gola likvidnost, i to u trenutku dok se, da stvar bude gora, samo za iće i piće, odnosno službenu reprezentaciju na račun preduzeća, namjerava potrošiti 50.000 KM.

Kao da se bave organizacijom banketa, a ne proizvodnjom vode – ističu naši sagovornici.

Buši… za 140.000 KM

Istovremeno, plan javnih nabavki za tekuću godinu, jasno ukazuje na to da Vodovod ne ispunjava svoj osnovni cilj – da samostalno vrši snadbijevanje potrošača vodom i da gradi novu mrežu – nego da to, u njegovo ime, zapravo obavljaju – podizvođači, u poslovima ugovaranim daleko od očiju javnosti i u direktnom kontaktu poslovodstva i „izvođača“.

Tako će ove godine za usluge mašinskog održavanja i građevinske poslove, a sudeći prema planu nabavki, iz preduzeća „odlepršati“ više od 700.000 KM, iako je, zapravo, riječ o izvornim poslovima Vodovoda, koje ono treba samostalno da obavlja, bez potrebe angažovanja bilo koga sa strane.

Pored toga, plan nabavki jasno pokazuje da u preduzeću ima sve više ljudi na platnom spisku, ali i sve manje radnika.

Tako će, na primjer, za usluge „podbušivanja“ saobraćajnica biti dato 140.000 KM, iako i to, naravno, preduzeće može samo da radi. Ali, očigledno, cilj i nije da se radi nego da se poslovi dijele podobnim firmama – tvrde naši izvori.

A OD DRUGA ČLANA – SOFTVER!

Sudeći prema planu nabavki za 2022. godinu, Vodovod namjerava da za kupovinu novog finansijskog softvera izdvoji 200.000 KM.

Ovaj posao se, prema saznanjima Faktora, u upućenim krugovima već sada, i prije raspisivanja tendera, dovodi u direktnu vezu sa jednim od članova novog Nadzornog odbora preduzeća.

autor: faktormagazin.ba,  tekst je izašao u štampanom izdanju FM 34, od 10.februara 2022. godine.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.