SARADNJA BANJALUKE I BEOGRADA: Uskoro zajednički projekti

SARADNJA BANJALUKE I BEOGRADA: Uskoro zajednički projekti

Predsjednici skupština Banjaluke i beograda Mladen Ilić i Nikola Nikodijević najavili su formiranje radne grupe za izradu zajedničkih projekata koji će biti novi simboli ovih gradova.

Ilić je istakao da je sasvim prirodno da njegova prva posjeta van granica Republike Srpske bude Beogradu i da se time nastavi tradicija koju već duži niz godina praktikuju svi funckioneri iz Srbije i Republike Srpske.

„Moja želja, kao funkcionera koji obavlja izuzetno visoku funkciju u Banjaluci, jeste da nastojim da takvu vrstu tradicije pokušam dodatno da unaprijedim, da sve projekte koje su ispred nas, pokušamo zajednički da izgradimo i budemo ponosni na sve što je iza nas“, istakao je Ilić.

Navodeći da su Beograd i Banjaluka bratski gradovi i da to nije nastalo od juče, Ilić je dodao da je na sastanku bilo riječi i o nekim stvarima koje su urađene u Beogradu i Banjaluci prethodnih godina, kao i o konkretnim stvarima za neki naredni period.

„Moja ideja je, a mislim da će tako nešto biti apsolutno podržano i od Skupštine grada Beograda, da u narednim mjesecima oformimo dvije radne grupe, odnosno na kraju krajeva i jednu, koja će između ova dva grada, odnosno samih gradskih skupština doći do mnogih projekata koje zajednički možemo izgraditi da budu novi simboli naših gradova“, istakao je Ilić.

On je napomenuo da je Banjaluka, kao i Republika Srpska, zagledana u Srbiju i Beograd i da iskreno vjeruje da postoji mnogo stvari i iskustava koje se mogu iz Beograda „prenijeti“ u Banjaluku i podići ljestvicu saradnje, koja je već sada izuzetno visoka, i na taj način doprinijeti životu kako Beograda, tako i Banjaluke.

„Mnogo je stvari koje nas vežu“, istakao je Ilić, nakon sastanka u Beogradu.

Poželivšpi dobrodošlicu Iliću, Nikodijević je izrazio zadovoljstvo što je prva međunarodna posjeta novog predsjednika gradske skupštine Banjaluka upravo Srbiji i gradu Beogradu, te ocijenio da je to krajnje prirodno.

Nikodijević je istakao da je proteklih nekoliko godina intenzivirana saradnja gradova Beograda i Banjaluke i da su započeti veliki projekti na dobrobit njihovih građana.

On je podsjetio da je upravo iz tog razloga prošle godine potpisan i Sporazum o bratimljenju Beograda i Banjaluke, koji omogućava da se u narednom periodu na brži i efikasniji način realizuju svi projekti o kojima se već razgovaralo prethodnih godina.

Nikodijević je istakao da se ta saradnja mora intenzivirati, te da ima prostora kada su u pitanju oblasti privrede, sporta, kulture, s obzirom na to da dva grada dijele isto i identično kulturno nasljeđe.

Istakao je da, osim republika, moraju da sarađuju i gradovi, jer su oni veoma važni za privrednu saradnju, ali da je najvažnije za građane da gradske uprave razmjenjuju zajednička iskustva iz svoje nadležnosti.

„Želimo da one dobre stvari koje su se pokazale u prethodnim godinama stavimo na raspolaganje našim kolegama iz Banjaluke, te da sve ono što je Banjaluka dobro radila proteklih godina, Beograd može da preuzme“, naglasio je Nikodijević, te podsjetio da dva grada imaju identične probleme kada su u pitanju saobraćaj, javni prevoz, efikasnost rada lokalnih organa.

Nikodijević i Ilić su na kraju sastanka razmijenili i prigodne poklone, odnosno Nikodijević je uručio Iliću knjigu o Beogradu i dres „Crvene zvezde“ sa natpisom „Ilić“, a Ilić je uzvratio slikom grada Banjaluke, te dresom „Krupe na Vrbasu“.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.