Učenici Medicinske škole nastavnicima i đacima mjerili nivo šećera u krvi

Učenici Medicinske škole nastavnicima i đacima mjerili nivo šećera u krvi

 Učenici četvrtog razreda Medicinske škole u Banjaluci obilježili su Dan borbe protiv dijabetesa vađenjem glikemije i mjerenjem krvnog pritiska svojim nastavnicima i drugim učenicima.

Oni su zbog pandemije virusa korona ograničili redovne aktivnosti, pa su se na časovima praktične nastave organizovali za rad u manjim grupama.

Nikolina Milišić, koordinatorka praktične nastave u Medicinskoj školi u Banjaluci, kaže da su zajedno sa učenicima na taj način željeli ukazati na značaj rane dijagnostike i prevencije dijebetesa.

„To su osnovne stvari u prevenciji dijabetesa. Mi smo zbog epidemioloških mjera organizovali aktivnosti u manjim grupama, obavijestili smo kolektiv, pa su učenici vadili ŠUK, odnosno glikemiju nastavnom i nenastavnom osoblju, a takođe i drugim učenicima, koji su dolazili u manjim grupama“, rekla je Milišićeva.

Ističe da su profesori bili oduševljeni, ali i učenici kojima je bilo posebno drago što su im njihovi profesori ukazali povjerenje.

Kako kaže, novembar je mjesec u kojem se obilježava Mjesec borbe protiv dijabetesa, ali se 14. novembra zvanično obilježava taj dan i tada će učenici, zajedno sa nastavnicima, na Trgu Krajine dijeliti letke građanima.

„Sa Udruženjem dijabetičara smo već u komunikaciji i u nedjelju ćemo nas tri profesorice praktične nastave odvesti 15 učenika na Trg Krajine, gdje će biti obilježen ovaj dan. Učenici će građanima podijeliti letke i porazgovaraće s njima“, kazala je Milišićeva.

Milišićeva za FAKTOR kaže da je danas bio velik odziv građana na Trgu Krajine. Učenici ovoga puta nisu mjerili krv, ali su pomagali građanima u samom procesu. Mjerenja su vršila sestre iz UKC-a.

Faktor magazin

Slike ustupila Nikolina Milišić i učenici Medicinske škole

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.