BiH je nestabilna, od galame i stranaca nema koristi

BiH je nestabilna, od galame i stranaca nema koristi

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da je Srpska stabilna, ali da je nestabilna BiH, te da bi bilo daleko lakše da se živi u okruženju gdje se može osjetiti stabilnost na nekom širem terenu.

BiH u kojoj, kako kaže, niko nikome nije neprijatelj, u kojoj se nikome ne oduzimaju prava i u kojoj slušaš sagovornika šta govori jeste BiH u kojoj se može kretati i napredovati.

„U ovakvoj državi se to ne može, ako imate takvu ostrašćenost i ako postoji oni kojima u glavi stanuje rat. Nema iskrenih odnosa, razumijevanja, želje da se prevaziđu određeni problemi, da se iz prošlosti izvuku pouke i vidimo kako pragmatično možemo da organizujemo budućnost.

Ne govorim o budućnosti punoj ljubavi, ali moramo biti praktični i pragmatični i koristiti sve ono što imamo da bi dva entiteta živjela u miru, da bi funkcionisali i koristili moguće pogodnosti koje se nalaze na nivou BiH. To je moja vizija suživota. A vizija u kojoj vas neko maltretira, mrcvari, ne da vam da živite, da se finansijski oporavite, politički da djelujete stabilno… ne priznajem takvo okruženje, zato što je to opterećenje, a ne olakšanje“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je za Televiziju Prijedor rekla da se o tome mora otvoreno pričati, iako je svjesna da sa druge strane nema sagovornika, zato što su navikli da uvijek naprave galamu, oslone na rame nekog stranca i traže da neko brani one vrijednosti koje ne stanuju u BiH.

„Republika Srpska ide naprijed i to nervira mnoge. Ne smijemo zaustavljati razvoj Republike Srpske“, poručila je predsjednik Srpske.

Ona je navela da ne vidi nikakav napredak BiH. „Mi imamo visokog predstavnika koji kaže da je Republika Srpska opterećenje za BiH. To je bezobrazluk. Sprega političkog Sarajeva i međunarodne zajednice je takva da brani neki suverenitet i teritorijalni integritet“, rekla je Cvijanovićeva, upitavši „kakav suverenitet mi branimo u zemlju u kojoj visoki predstavnik može da radi to što radi“?

Cvijanovićeva je istakla je da je cilj republičke vlasti da i dalje povećava plate i da ima novac za krizne situacije.
„Mnogo je teških izazova stalo u ovih godinu dana – da ne ostavite djecu bez obrazovanja, radnika bez mogućnosti da zaradi svoju platu, poslodavca bez mogućnosti da radniku obezbijedi platu, zdravstvenom radniku da radi u nenormalnim uslovima, ali me raduje činjenica da, svaki put kada uđemo u kriznu situaciju, Republika Srpska pokaže kapacitet da upravlja i izlazi iz krize i da rješava stvari. To je ogroman potencijal i kapital“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je najavila da će u narednom periodu biti povećane plate za zdravstvene radnike, prosvjetu i policiju, ali da se još pregovara na koji način.

„Idemo u tom pravcu i to ponovo pokazuje da i u teško vrijeme možemo da razmišljamo o povećanju plata. Pored ovih kategorija, moramo voditi računa o tome da se povećava standard ljudi koji rade u privatnom sektoru. I tu nalazimo određena rješenja“, rekla je predsjednik Srpske.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.