„Evropska unija mora da omekša i da nas ohrabri, a ne da nam nameće rješenja“

„Evropska unija mora da omekša i da nas ohrabri, a ne da nam nameće rješenja“

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je nakon sastanka lidera Brdo-Brioni procesa da je usvojeno nekoliko zaključaka kao i da o određenim pitanjima postoji koncenzus.

 

Kako je rekao novinarima, postoji koncenzus da se pozove Evropska unija da tretira Zapadni Balkan kao geostrateško pitanje, dok se u drugom zaljučku poziva da se čitav region prima u Evropsku uniju.

Treći zaključak je da se BiH što prije da status kandidata, najkasnije do kraja ove godine, kao i da se svim zemljama dozvoli vizna liberalizacija te da se nastavi sa dijalogom o svim otvorenim pitanjima na zapadnom Balkanu.

“Ovaj samit je organizovan u ovom formatu, zahvaljujući prije svega predsjedniku Slovenije. Očekivati je da će Slovenija nastaviti biti suorganizator ovakog foruma. Mogli smo da čujemo različite države i različite pristupe. Ono o čemu sam ja govorio jeste da EU u statusu kojem jeste ima mnogo izazova, nije više primamljiva ideja kao prije 10, 15 godina, ali da s njom treba da se radi. Ali Evropska unija mora da omekša i da nas ohrabri, a ne da nam nameće rješenja”, rekao je Dodik.

Kaže da je govorio o izazovima u BiH, da je BiH kolonijalna zemlja pod upravom stranaca i čak gore od toga.

“Kolonijalna uprava je bila odgovorna, a ovdje nemamo nikakvu odgovornost, ovdje imamo neke kvazi visoke predstavnike, nelegalne, neligitimne, koji su pokušavali napraviti nešto u BiH a napravili su samo problem”, naveo je Dodik.

Podsjetio je da u BiH ne postoji konsenzus o NATO, ali još uvijek postoji konsenzus o Evropskoj uniji. Gooreći o vojnoj akciji u Ukrajini, Dodik je na forumu ponovio da što se tiče Republike Srpske, Rusija nije izvršila agresiju na ovu zemlju i da se BiH u to uopšte ne treba uključivati, sa stanovišta kvalifikacija.

“Obavijestio sam sve da sam ja bio protiv sankcija Rusiji, BiH nije uvela sankcije Rusiji. Dakle, Rusiju treba gledati u budućnosti kao partnera i to će činiti i sama Evropska unija. Mi ne želimo da budemo papagaj u globalnom sukobu između Rusije i Zapada, sa koleteralom koji je već ogroman što se tiče Ukrajine. Uvijek kada su se veliki ‘tukli’, mali moraju da odmjere svoju poziciju. Ja mislim da je za nas uvijek najpametnije da ostanemo neutralni, jednako daleko i blizu i jednih i drugih. Svrstavanje na jednu stranu dovodi nas do gubitka mogućnosti da sarađujemo sa drugima. Poručujemo EU da nismo spremni da budemo podanici njihove politike, kada god mislimo da njihova politika nije u skladu sa našim interesima, mi ćemo jasno reći svoju politiku i to smo uradili i ovaj put”, izjavio je Dodik i dodao da je u vezi toga bio u manjini.

On je rekao da nije usvojena Deklaracija, zato što se u dijelu o BiH upotrijebila jedna ustavna kvalifikacija, da BiH čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a druga dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu htjeli tu kvalifikaciju ‘konstitutivni narodi’, što, kako kaže Dodik, znači da ne priznaju sam Ustav.

Ipak, kaže da je bilo dobro razgovarati i dodaje da nije bilo žestoke polemike a kamoli svađe. Smatra da bi ovakav format kao što je Forum na Brdu kod Kranja bilo dobro održati.

Govoreći o izbornoj reformi, Dodik je rekao da je forumu bilo riječi o ovoj temi “usput”, kroz ulogu visokog predstavnika.

“Refrome koje oni govore da su urađene, urađene su nasiljem prije svega visokih predstavnika i dijelom lažnim obećanima Evropske unije koja je stalno pokušavala da nama kaže ‘uradite to da bi mogli dalje ići ka Evropskoj uniji’, a na kraju toga puta dobijali ste samo teže uslove. Po mom mišljenju bilo bi dobor da se BiH stabilizuje, da se očuva mir, vrati Ustavu, da iz BiH odu stranci i lažni, navodni visoki predstavnik, pogotovo da odu sudije Ustavnog suda koji su stranci, da BiH pristupi inicijatiavi Otvoreni Balkan, da od Evrope očekuje značajniju finansijsku podršku u narednih pet godina”, izjavio je Dodik.

(Izvor: ATV, Foto: ATV)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.