Dodik: Izjava Turkovićeve dokaz da se raspala spoljna politika BiH

Dodik: Izjava Turkovićeve dokaz da se raspala spoljna politika BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je izjava ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković u vezi sa referendumom o priključenju Rusiji četiri oblasti u Ukrajini dokaz da se spoljna politika BiH raspala.

 

„Spoljna politika BiH se isključivo vodi u Presjedništvu BiH. Ja kao član ovog tijela nisam obaviješten ni o kakvom sastanku na kojem su zauzezi ti stavovi. Da bi došli do stava BiH mora da se prođu određene procedure, koje nisu poštovane. Nastavlja se sa starom praksom jednostranog saopštavanja stavova“, izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da Predsjedništvo BiH ne može da funkcioniše, da zauzme stav, jer su u Sarajevu navikli da ovo tijelo samo „aminuje“ njihove stavove.

Dodik je naveo da to nije stav BiH, nego još jedan dokaz kršenja zakona i Ustava BiH i ustavnih ovlašćenja.

„To je u sferi krivične odgovornosti, ali ne vrijedi da bilo koga u Sarajevu tužite po sistemu ‘kadija te tuži kadija ti sudi’. Oni samo presuđuju nama, godinama vode istrage, a njih ekspresno oslobađaju kao (šefa Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić) Osmicu koji je imao lažnu diplomu i lažno se predstavljao“, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, kada imate pod svojom kontrolom sudove kao što to imaju u Sarajevu, ne treba da se brinete za obim krivičnog djela koji činite, ako ste musliman u Sarajevu.

„Ako ste Srbin, morate da strepite svakodnevno šta će on učiniti. Tako je i u ovom slučaju, ne vrijedi juriti pravdu u bilo kojoj pravosudnoj instituciji“, naveo je Dodik.

On smatra da referendum kao princip odlučivanja niko ne može da ospori i u slučaju referenduma u oblastima u Ukrajini BiH nije zauzela stav.

„Naš stav je da je pravo naroda na opredjeljenje u svim sredinama gdje postoji kvalifikacija koje je dala Povelja UN i koja kvalifikuje narode kao nosioce suvereniteta sve do prava na referendum o otcjepljenju“, istakao je Dodik.

On je rekao da to ne može niko da ospori, a da su drugo svakodnevne geopolitičke igre Rusije i Zapada.

„I čim se na Zapadu o tome progovori, zna se po starom sistemu da će isti stav zauzeti i u Sarajevu“, rekao je Dodik i naglasio da je referendum nešto na šta i Srpska računa u budućnosti na kojem će odlučiti o svom statusu, te da vjeruje da će to „biti skoro“.

(Agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.