JOŠ JEDNA DOKAZ DA BIH NIJE UVELA SANKCIJE RUSIJI – Gas u Federaciji BiH i dalje po „povlaštenim cijenama“?!

JOŠ JEDNA DOKAZ DA BIH NIJE UVELA SANKCIJE RUSIJI – Gas u Federaciji BiH i dalje po „povlaštenim cijenama“?!

Energoinvest je obavijestio javnost o produžavanju ugovora za isporuku prirodnog gasa sa ruskim dobavljačem Gazpromom čime je osigurano snabdijevanje do kraja godine.

Iz kompanije koja je uvoznik i snabdjevač gasa za Federaciju Bosne i Hercegovine rekli su da je jučer potpisan aneks o produženju ugovora za isporuku prirodnog gasa sa ruskim dobavljačem Gazpromom.

„Potpisivanjem ovog aneksa osnovni ugovor je potpisan na uobičajeni način, što podrazumijeva da će se cijena za isporučeni gas korigovati kao i do sada kvartalno, isključivo na bazi devetomjesečne promjene cijena naftnih derivata“, naveli su oni.

Naglašavaju da je potpisivanjem ovog aneksa omogućeno dalje nesmetano snabdijevanje prirodnim gasom Federacije BiH do 1. januara 2023. godine, kada je planirano potpisivanje novog aneksa ugovora i nastavak isporuke prirodnog gasa.

S obzirom na to da ruski Gazprom evropskim firmama zatvara ventile za isporuku gasa jer ne plaćaju energent u rubljama, postavljalo se pitanje da li će tako biti i sa BiH.

Ranije je iz Energoinvesta za Klix.ba rečeno da iz Gazprom Exporta nisu ni dobili zahtjev koji bi se odnosio na plaćanje u ruskoj valuti.

autor:klix.ba/faktormagazin, foto:AP

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.