Ko koči istragu protiv Šmita?

Ko koči istragu protiv Šmita?

Ko koči istragu protiv Šmita?

Gotovo dva mjeseca nadležne institucije u BiH ne daju odgovore na pitanja da li Kristijan Šmit i članovi njegovog ličnog obezbjeđenja legalno borave u BiH

Kakav je njihov status? Da li imaju odgovarajuće dozvole za rad i boravak u BiH ili već dvije godine grubo, bez ikakvih sankcija, krše zakone ove zemlje, nadležne institucije javnosti još nisu saopštile.

Odgovore je, na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH, Ministarstvo bezbjednosti BiH početkom septembra zatražilo od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) navodeći da, između ostalog, Šmita obezbjeđuju pripadnici Specijalne jedinice Njemačke.

Dopisi bez odgovora

Iz dokumenata koji su u posjedu ATV-a vidljivo je da se SIPA u vezi s tim obratila nadležnim agencijama, ali odgovori koji su im dostavljeni nisu zadovoljili ni osnovnu znatiželju javnosti, a kamoli potrebne podatke.

O svemu je obaviješteno Tužilaštvo BiH koje je potom formiralo predmet i zatražilo dodatne provjere, budući da ih je SIPA obavijestila da odgovori koje su im dostavili Granična policija, Služba za poslove sa strancima i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela nisu sadržavali tražene podatke.

Granična policija nije dostavila podatke

U dokumentima, koji su posjedu ATV-a, SIPA jasno navodi da nadležne agencije, a posebno Granična policija BiH, raspolažu podacima vezanim za izdavanje, odnosno produženje dozvola za nošenje oružja obezbjeđenja Kristijana Šmita. Pojašnjavaju da u vezi s tim postoji korespodencija između Granične policije i nadležnih ministarstava, ali da im podaci nisu dostavljeni. Zato predlažu Tužilaštvu BiH da sami traže podatke, decidno navodeći u kojim aktima su oni sadržani.

Pominje se i akt Ministarstva bezbjednosti BiH od 4. novembra 2011. kojim je Graničnoj policiji dostavljena nota Ambasade Njemačke od 26. oktobra 2021. u kojoj su sadržani tačni podaci o službenicima kojima je potrebno produženje dozvola za nošenje oružja.

Po naredbi Tužilaštva BiH sredinom oktobra SIPA se obratila i Ministarstvu inostranih poslova BiH tražeći informacije koji se odnosne na status i boravaka Šmita i njegovog obezbjeđenja u BiH.

”Naime, ukoliko navedena lica imaju diplomatski status potrebno nam je dostaviti informaciju o načinu sticanja statusa, sa kopijom dokumentacije na osnovu koje je odobren predmetni status”, navodi se u dopisu SIPA.

Poseban osvrt na duge cijevi

U istom dopisu traže se i svi dostupni podaci, dokumentacija i  korespodencija koju je MIP zaprimio u vezi sa unosnom oružja i municije u BiH od strane pripadnika Šmitovog obezbjeđenja.

Novi dopis je ponovo poslat na adresu Granične policije BiH, a u njemu je pored podataka tražena i informacija o pravnom osnovu, propisima i uslovima pod kojima strani državljani i članovi međunarodni organizacija mogu unositi oružje i municiju u BiH, sa posebnim osvrtom na duge cijevi.

Sličan upit proslijeđen je i Ministarstu bezbjednosti BiH od kojeg se traže kopije svih propisa i procedura vezanih za davanje saglasnosti i sačinjavanje dozvola za unos, nošenje i držanje oružja za predstavnike stranih država ili međunarodnih organizacija, sa posebnim osvrtom na oružje sa dugim cijevima.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.