Ko koči put BiH ka ЕU?

Ko koči put BiH ka ЕU?

Ko koči put BiH ka ЕU.

Kočnica na evropskom putu BiH nalazi se u stranim ambasadama. U američkoj drže i ručnu tako što ruše dogovore među političkim liderima. Dok Majkl Marfi tvrdi da je jedina prepreka puta BH ka ЕU predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik kaže da je to upravo Američka ambasada.

„Američka ambasada ne bi trebalo da se bavi pitanjima evropskog puta. Kao što to ne bi trebalo da se bavi ni lažni visoki predstavnik. Čak i onaj koji je bio legalno izabran nije se bavio evropskim pitanjima. Mi smo predodređeni da budemo krivi . Ali u ovom slučaju to pretjerano petljanje Marfija u unutrašnje stvari u BiH blokira sve“, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

I samo što se nešto dogovori, Marfi prvi potrči da sve to sruši. Tako je bilo i sa dogovorom SNSD, HDZ i Trojke u Laktašima. Brzo su lideri Trojke promijenili mišljenje o Izbornom zakonu, i Ustavnom sudu BiH. Dok Marfi koči, predstavnici ЕU samo daju obećanja.

„U ovom trenutku moguće je da se dobije zeleno svjetlo, međutim što se više mjera realizuje, što se više zakona usvoji iz onih 14 ključnih prioriteta, to će BiH biti bolje pozicionirana i biće bolji tok buduće diskusije o otvaranju pregovora“, kaže Johan Satler, šef delegacije ЕU u BiH.

Bez datuma pregovora, sve su samo lažna obećanja, kažu u Srpskoj. Srpska je opredijeljena za Еvropski put, ali dobro se zna ko nije.

„Еvropski put već je zakočen u Američkoj ambasadi. Mi smo imali u Laktašima sastanak . Usaglasili smo sva pitanja, ništa nije bilo sporno. Čak su bili neki sastanci trojke, za koje nemam dokaze, sa gospodinom Šmitom“, kaže predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

I dok se predstavnici evropske unije šetkaju po BiH i razbacuju sa uopštenim frazama, BiH se usporeno kreće do pregovora za članstvo.O članstvu, barem dok su u Ustavnom sudu BiH strane sudije, a u Sarajevu nelegalni Kristijan Šmit, teško je i govoriti.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.