Ovo je pravi cilj Šmitovog nametanja! Еliminacija Dodika iz političkog života!

Ovo je pravi cilj Šmitovog nametanja! Еliminacija Dodika iz političkog života!

Ovo je pravi cilj Šmitovog nametanja.

Dok se odvija montira postupak protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Šmit uveliko sprema političku podlogu da izabranog predsjednika Republike Srpske eliminiše iz političkog života, a to je upravo uradio nametanjem „tehničkih izmjena Izbornog zakona!

Pravi cilj pokušaja nametanja zakona je član 8. kojim se mijenja i dopunjava član 1.10. Izbornog zakona BiH i kojim se završava konstrukcija za eliminaciju predsjednika Dodika iz političkog života. Ovaj član daje pravo CIK-u da prije isteka mandata izabranom licu oduzme mandat danom pravosnažnosti sudske presude kojom se izriče mjera bezbjednosti zabrana obavljanja dužnosti ili pravosnažne osuđujuće sudske presude koja za pravnu posljedicu ima prestanak obavljanja službene dužnosti.

„Tehničke izmjene o kojima je govorio Kristijan Šmit mogle bi se primjenjivati tek na izborima 2026. godine i one nisu pravi razlog pokušaja nametanja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, pravi razlog je član 8. izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.  Podsjećam da se predsjedniku Dodiku sudi zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika, a da je od ranije poznat stav da Republika Srpska neće prihvatiti nametanje zakona od strane nelegalnog visokog predstavnika. Svakom ko je čitao tekst pokušaja nametanja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH je jasno da ove izmjene nemaju nikakve veze sa povećanjem integriteta izbornog procesa nego sa eliminacijom iz političkog života legalno i legitimno izabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i prije okončanja kvazisudskog postupka“, poručila je generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac i dodala:

„Kristijan Šmit odlukom kojom nameće izmjene i dopune Izbornog zakona BiH pokušava dovršiti posao koji je započeo nametanjem izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, a nastavio pokretanjem političkog procesa pred sudom BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Nažalost, tehničke izmjene koje treba da povećaju integritet glasanja su samo maska za prave namjere ovog njemačkog državljanina“.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.