Stvarne namjere krnjeg Ustavnog suda BiH

Stvarne namjere krnjeg Ustavnog suda BiH

Stvarne namjere krnjeg Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud bez Srba, i u krnjem sastavu, bi da ohrabri sve koji napadaju Republiku Srpsku.

I dok nisu osporili klevetu kao krivično djelo predviđeno Krivičnim zakonikom Republike Srpske, što bi možda svima trebalo da odvuče pažnju, udarili su na član 280a.

Članom 280a, koji smeta krnjem  Ustavnom sudu BiH, kažnjava se povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda. Ako se Republika Srpska nazove agresorskom ili genocidnom tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Međutim, krnji Ustavni sud smatra da taj član zakona nije u skladu sa Ustavom BiH kao ni sa Еvropskom konvencijom.

Pravnik Ognjen Tadić kaže za ATV da krnji Ustavni sud BiH pokušava da ohrabri sve one koji napadaju Republiku Srpsku odlukom da ospori član Krivičnog zakona kojim se reguliše povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

„Čak i ovakav krnji i lipsali Ustavni sud BiH pokušava posljednjim atomima snage da ohrabri sve one koji napadaju Republiku Srpsku i da im kaže: udarajte, slobodno napadajte, klevećite Republiku Srpsku, mi stojim iza vas. Moram da poručim svim tim ljudima da Ustavni sud u ovakvom sastavu nema snagu da ih zaštiti. On će vrijediti koliko i danas vrijede zakoni Republike Srpske kojima se štiti ustavna pozicija i ugled Republike Srpske“, poručio je Tadić.

Iz drugog entiteta nisu rijetki slučajevi da se Republika Srpska omalovažava i naziva pogrdnim imenima, a takve grube riječi dolaze i od vjerskih predstavnika. Podsjetimo na slučaj imama Muharema Štulanović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, koji je Srpsku nazvao „genocidnom tvorevinom“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske otvorilo je istragu protiv navedenog imama, upravo pozivajući se na član 280a Krivičnog zakonika Srpske, odnosno, krivično djelo povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda (član 280a).

Štulanović se 10. januara pojavio u Okružnom sudu u Banjaluci gdje je izjavio da ne razumije optužnicu kojom se tereti za krivično djelo povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.