„Sud BiH se pretvara u prijeki sud protiv Dodika, jasno zbog čega je Uzunovićeva na zadatku“

„Sud BiH se pretvara u prijeki sud protiv Dodika, jasno zbog čega je Uzunovićeva na zadatku“

Sud BiH se pretvara u prijeki sud protiv Dodik.

Advokat Goran Petronijević izjavio je da se Sud BiH pretvara u prijeki sud protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i da je sada jasno zbog čega je u tom procesu na zadatku sudija Sena Uzunović.

„Ljudi, završen je rat. Više nema vojnih sudova, nema prijekih sudova, a ovaj sud se pretvara u prijeki sud. Sada je jasno zbog čega je ona dobila zadatak kakav je dobila. Njoj bi bilo mjesto sa druge strane i trebalo bi da sjedi tamo gdje sjedi Dodik, ali pred nekim drugim sudom da je bilo pravde i prava“, rekao je Petronijević Srni.

On je naveo da je bukvalno šokiran nakon što je dobio potpunu informaciju o dešavanjima na suđenju predsjedniku Republike Srpske u Sarajevu, jer sve ukazuje na to da se Sud BiH pretvara u prijeki sud protiv Dodika.

Komentarišući jučerašnje ročište, na kojem se u ulozi dosadašnjeg postupajućeg sudije Mirsada Strike pojavila Uzunovićeva, Petronijević je ocijenio da je ono što se događalo u Sudu BiH još jedan od dokaza potpuno nezakonitog ponašanja tog suda.

„Ta vrsta odnosa prema strankama i način na koji je došlo do zamjene sudije su nedopustivi i to je van svih mogućih sudskih standarda“, rekao je Petronijević.

Kako kaže, on bi razumio da je sudija Strika izuzet iz nekih razloga i da je dodijeljen drugi sudija, ali je problem u tome što je sudsko vijeće odbilo prijedlog za izuzeće, a onda zamijenilo sudiju.

„To implicira da on očigledno nije podlegao svim njihovim pritiscima ili nije udovoljio svim njihovim zahtjevima koji su mu bili upućeni u toj fazi postupka“, smatra Petronijević.

Na pitanje kako komentariše dokument koji pokazuje da je Uzunovićeva bila pomoćnik komandanta za pravne poslove u 5. brdskoj brigadi Armije BiH, kao i da je tokom rata bila sudija mostarskog vojnog suda u odjeljenju u Konjicu, Petronijević je rekao da to, ukoliko se pokaže da je dokument autentičan, objašnjava mnoge stvari.

Smatra i da je apsurdno da se neko ko se zalaže za nezavisnu i međunarodno priznatu BiH u okviru Dejtonskog sporazuma optužuje i „davi“.

„Optužujete ga za secesiju, a one koji ruše taj Dejtonski sporazum proglašavate državotvorcima. To je nevjerovatno i to je potpuni apsurd“, ukazao je Petronijević.

On je pojasnio da suđenje Dodiku treba posmatrati i sa političkog i geopolitičkog aspekta, jer se dešava u vrijeme kada se Amerikancima i Britancima strahovito žuri da oslabe Srbe uoči velikih svjetskih promjena.

„Radi se punom parom da se srpski faktor na Balkanu razori što je moguće više. Svi oni, i oni na Ostrvu i oni preko okeana, koji sada upravljaju, znaju da ova situacija neće potrajati dugo i da već na jesen, kada se okonča ovo što će se okončati na Istoku, Balkan neće izgledati ovako kao sada“, istakao je Petronijević.

Navodeći da je iz Prištine dobio dokument koji pokazuje da se u vrhu prištinskih vlasti otvoreno govori o tome da hitno moraju da srpski faktor svedu na najmanji mogući uticaj, Petronijević je ukazao da Albanci očekuju da će u dogledno vrijeme Amerikanci promijeniti spoljnu politiku prema Kosovu, i to dotle da je u pitanju i opstanak baze Bondstil.

„Sve je isto i sa one strane Drine. Zato se njima strašno žuri. Iako to neće javno da kažu, oni predviđaju da će Еvropa i Balkan u naredne dvije-tri godine izgledati potpuno drugačije, ali to neće javno da kažu. To je razlog za intenziviranje kontinuiranog i koordinisanog pritiska na Srbe“, zaključio je Petronijević.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.