Tegeltija prihvatio ostavku: Uhapšeni Lučić nije ministar od 12. decembra

Tegeltija prihvatio ostavku: Uhapšeni Lučić nije ministar od 12. decembra

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija, donio je odluku o prihvatanju ostavke i razrješenju Miloša Lučića s pozicije ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kako je objavljeno u „Službenom glasniku BiH“, Tegeltija je takvu odluku donio 13. decembra, na osnovu člana 14. Zakona o Savjetu ministara BiH.

– Prihvata se ostavka Miloša Lučića na dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH. Imenovani se razrješava dužnosti ministra za ljudska prava i izbjeglice s danom 12.12.2022. godine. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u „Službenom glasniku BiH” – navodi se u odluci.

Lučić, kadar DNS, ostavku je podnio nakon što je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnji u zloupotrebu službenog položaja, i nalazi se u pritvoru.

Član 14. Zakona o Savjetu ministara BiH govori o tome da ministri i zamjenici ministra mogu podnijeti ostavku bez obrazloženja, a podnose je predsjedavajućem.

– Ako ministar ili zamjenik ministra podnese ostavku ili ako je trajno sprečen da vrši svoju dužnost, predsjedavajući Savjeta ministara imenuje njegovog nasljednika najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja njegove ostavke i/ili od dana kada je ustanovljeno da je ministar ili zamjenik ministra trajno spriječen da vrši svoju dužnost. Nasljednik ministra ili zamjenika ministra preuzima dužnost nakon što ga potvrdi Predstavnički dom u skladu sa postupkom predviđenim članom 10. ovog zakona – opiše u zakonu.

autor:srpskainfo, foto; srpskainfo

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.