Tužilaštvo BiH ne vodi istragu protiv Šmita!

Tužilaštvo BiH ne vodi istragu protiv Šmita!

Tužilaštvo BiH ne vodi istragu protiv Šmita.

Tužilaštvo BiH po svemu sudeći neće pokrenuti istragu protiv Kristijana Šmita na osnovu dokumentacije i dokaza koje im je dostavio ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić.

Na upit ATV-a da li je formiran predmet protiv Šmita i da li će biti pokrenute istražne radnje, u Tužilaštvu BiH odgovaraju:

„Tužilaštvo BiH nije, od agencija za provođenje zakona, zaprimilo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine“.

U prevodu, Tužilaštvo BiH nema namjeru ni da provjeri da li su Šmitove aktivnosti u BiH legalne, jer im za formiranje predmeta i pokretanje istrage nije potreban izvještaj bilo koje agencije.

Naime, prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, osnovno pravo i dužnost tužioca je otkrivanje i gonjenje počinilaca krivičnih djela. Takođe, tužilac je dužan da odmah po saznanju da postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo preduzme mjere u cilju njegovog otkrivanja i sprovođenja istrage. To, po ZKP BiH, može da učini sam ili preko ovlaštenih lica.

Podsjetimo, ministar Nešić je na konferenciji za medije 12. oktobra pozvao Tužilaštvo BiH da hitno sprovede istragu o nelegalnom i lažnom predstavljanju Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH i njegovim aktivnostima, te da o rezultatima obavijesti javnost.

On je tada rekao da je Kristijan Šmit njemački građanin koji na prostoru BiH boravi na osnovu diplomatske note njemačke Ambasade u BiH, a ne na osnovu rezolucije Savjeta bezbjednosti, što ukazuje da je on nelegitiman.

”U više navrata, kad god je otišao iz BiH pa se vraćao, kršio je zakone ove zemlje jer nije ponovo dolazio prema zakonski propisanim procedurama, što ukazuje na kršenje diplomatske prakse i šteti i ugledu Njemačke. U jednom periodu kršio je i proceduru tako što je njegovo obezbjeđenje koristilo ”duge cijevi”, a zakon u BiH izričito navodi nošenje kratkog naoružanja i pripadajuće municije”, naveo je Nešić.

Budući da je reakcija tužilaštva izostala, Nešić je 16. oktobra Tužilaštvu BiH lično predao sve prikupljene informacije koje su mu dostavile bezbjednosne agencije iz sastava Ministarstva bezbjednosti BiH.

„Očekujem da ćemo napokon neke stvari istjerati na čistac – da će Tužilaštvo pokazati da li radi u skladu sa pravom i zakonom, da li postupa po dokazima relevantnih institucija BiH ili je fontana želja gdje ispunjava želje jednom Šmitu koji se nelegitimno predstavlja za visokog predstavnika i koji potpuno nezakonito obavlja ulogu visokog predstavnika“, rekao je tada Nešić.

Ponovio je da, prema svim dokazima koji su prikupljeni, Šmit nije legitiman visoki predstavnik u BiH i ne može se govoriti o visokom predstavniku.

„Očekujem da Tužilaštvo formira predmet protiv Šmita i obavijesti javnost o rezultatima istrage“, rekao je Nešić.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.