U FBIH se odriču „braće“ iz Čečenije – Ništa od kružnog toka Ramzana Kadirova u Zavidovićima?

U FBIH se odriču „braće“ iz Čečenije – Ništa od kružnog toka Ramzana Kadirova u Zavidovićima?

Rat u Ukrajini posvađao je Bošnjake iz Federacije BiH i Muslimane iz Čečenije. 

Razlog je što je čečenski lider Ramzan Kadirov i narod Čečenije stali uz Vladimira Putina i bore se na strani Rusije u Ukrajini.

Uz znak zahvalnosti što su Bošnjaci iz BIH podržali Čečeniju u borbi protiv Rusije početkom 2001. godine pa se čak i mnogi mladići borili i poginuli u Čečeniji boreći se protiv rusa, Ramzan Kadirov je preko organizacije Evropski muslimanski forum obećao pomoć brojnim gradovima u Fedraciji.

Među njima bilis su Zavidovići, Goražde i Sarajevo.

Posrednik u bratimljenju Muslimana iz Bosne i Muslimana iz Čečenije bio je tadašnji reis Mustafa Cerić.

Nema tačnih podataka koliko je BIH državalja tih dvijehiljaditih poginulo u Čečeniji ali je u zank zahvalnosti i podrške Kadirov bio obećao samo Zavidovićima gotovo pola miliona evra.

Bilo je dogovoreno da se pravi kružni tok koji bi nosio njegovo ime, pojedine ulice u Goraždu i Sarajevu trebale su nositi ime lidera Čečena.

Međutim, sve se promijenilo jer su Kadirov i Čečenija otvoreno stali na stranu Vladimira Putina i Rusije u ratu protiv Ukrajine.

Šta više Kadirov je u Ukrajinu poslao najmanje 20.000 svojih najboljih boraca a Vladimira Putina kuje u zvijezde i zaklinje se da će poginuti za njega ako treba.

Automatski to je značilo da načelnici opština, biši reis, pa i cijela Federacija se automatski odriče Čečenije i Ramzana Kadirova.

Formalni razlog je pronađen u tome što se dalje od ideje o bratimljenju nije odmaklo a obećani noavc iz Čečenije do danas nije stigao.

Sad im više vi ne treba, kad su Čečeni stali na stranu Rusije.

“Nema nikakvih aktivnosti i ne vjerujem da će ni biti. To je za mene završena priča. Ljudski, moralno i na svaki drugi način stojim uz ukrajinski narod, tako da tu saradnje više nema“, rekao je Hašim Mujanović, načelnik Zavidovića za RSE.

Zavidovići su se trebali zbratimiti s gradom Gudermes u Čečeniji.

“Bio je to sporazum o saradnji na svim nivoima, u čemu sam ja preferirao privrednu, sportsku i kulturnu suradnju. Ponuda je bila da se izgradi neki objekat, a mi smo predložili izgradnju ulice koja nam je jako značajna. Dogovor je bio da bude nazvana po prvom čečenskom predsjedniku Ahmadu Kadirovu”, rekao je za Radio Slobodnu Evropu Hašim Mujanović, načelnik Zavidovića.

Ahmad Kadirov je otac današnjeg autokratskog predsjednika Čečenije Ramzana Kadirova.

I Goražde je uz Ukrajinu

Europski muslimanski forum želio je zbratimiti Goražde, na istoku BiH s čečenskim gradom Šali.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović za RSE kaže da od oktobra nije bilo nikakvih sastanaka niti kontakata s Forumom.

“Ne vjerujem ni da će se to bratimljenje pokrenuti, ni uraditi. Grad Goražde u tom kontekstu daje punopravnu podršku Ukrajini”, kazao je Imamović.

On je i ranije za RSE objasnio da nije želio pisati pismo Ramzanu Kadirovu, jer zna da za takve poteze nema ovlaštenja.

“Ono što je moja nadležnost kao gradonačelnika je da mogu komunicirati s Forumom. No, koliko sam saznao trebalo se direktno obratiti predsjedniku jedne federalne jedinice u sastavu Ruske Federacije. Ja to pravo nemam i to sam rekao. Zna se ko se obraća, putem državnog vrha, Ministarstvo vanjskih poslova BiH ili neko od članova Predsjedništva BiH”, rekao je Imamović.

Od saradnje sa Evropskim muslimanskim forumom sada svi peru ruke iako je bivši reis do rata sa Ukrajinom bio često viđen gost u Čečeniji.

Kadirov je otvoreno izbarao stranu a izgleda i da su to učinili u Zavidovićima, Goraždu i Sarajevu.

Od obećanih kružnih tokova nema ništa.

U Zavidovićima će se i dalje voziti po klasičnim raskrsnicama a rodbina poginulih u Čečeniji protiv Rusije samo će zamišljati da se prolazi kroz ulice koje nose naziv čečenskih vođa sa kojima su se borili njihovi najbliži.

autor:faktormagazin.ba/ Radio Slobodna Evropa, foto: faktormagzin.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.