Bolja koordinacija ključna za bolje rezultate u suzbijanju ilegalnog tržišta duvanom

Bolja koordinacija ključna za bolje rezultate u suzbijanju ilegalnog tržišta duvanom

Bolja koordinacija ključna .

Crno tržište duvana i duvanskih proizvoda i dalje predstavlja izazov, a među ključnim problemima su nedovoljna koordinacija između entiteta i nadležnih insitucija, nedostatak preciznih propisa i regulative koja bi se usmjerila na suzbijanje ilegalne trgovine, te prilagođavanje zakona novim oblicima trgovine, uključujući i online platforme.

Ovo je između ostalog istaknuto na radionici za predstavnike institucija koje se bave nadzorom tržišta, a koja je u cilju unapređenja znanja i uvida u nove kategorije duvanskih i nikotinskih proizvoda održana na Igmanu.

„Osim na javnim mjestima, pijacama ili kod uličnih prodavača, ilegalni duvan sve više se prodaje i preko interneta, a istraživanja pokazuju da je naročito izražena prodaja rezanog duvana, koja je u prethodne dvije godine skočila za 40 posto“,, pokazalo je istraživanje Agencije za ispitivanje javnog mnjena IPSOS, koje je sprovedeno 2022. godine.

Tokom radionice, prisutni su dobili uvid u nove kategorije duvanskih i nikotinskih proizvoda bez sagorijevanja, odnosno e – cigareta, grijanje duvanskih proizvoda i nikotinske vrećice.

„Ti proizvodi su, upravo zbog izostanka procesa sagorijevanja prilikom korištenja, prema svjetskim naučnim istraživanjima potencijalno manje štetni od cigareta i mogu biti efikasni za prestanak pušenja, što sve veći broj zemalja koristi kako bi potaknuo pušače klasičnih cigareta na te alternativne proizvode“, „istaknuto je na radionici na kojoj je bilo govora i o istraživanju koje upravo potvrđuje gore navedeno, a  iza kojeg stoji „Cochrane“, globalna nezavisna mreža istraživača u području zdravlja.“

Službenicima institucija koji nadziru tržište održana je i edukacija na temu razlike između nikotinskih vrećica i „snusa“ jer se u javnosti često miješaju te kategorije i stiče se utisak da su obe prisutne na tržištu.

„Činjenica je pak da snus, odnosno duvanske vrećice za oralnu upotrebu, zabranjem proizvod širom EU, ali i u BiH, te su dostupne samo u Švedskoj. Nikotinske vrećie su sasvim druga kategorija proizvoda. Ne sadrže duvan i proizvod su koji se svrstava u proizvode s potencijalom smanjenja štetonosti u odnosu na tradicionalne cigarete. Upravo one primjer su proizvoda nove generacije bez sagorijevanja duvana koji mogu imati važnu ulogu u borbi protiv pušenja, a po mnogima su vid pomoći, koji djeluje kod smanjenja, ali i potpunog prestanka pušenja“, istaknuto je tokom radionice Učesnicima edukacije je posebno skrenuta pažnja da prodaja proizvoda izričito isključuje prodaju tih proizvoda maloljetnicama, te je višekratno spomenuto kako se nad time obavljaju redovne i stroge kontrole.

Na kraju radionice službenicima institucija koje nadziru tržište predstavljene su i javne strategije zemalja koje žele ubrzati borbu protiv pušenja, a ključnu ulogu u tome imaju strategije smanjena štete od duvana, kojim se odrasli pušači koji na drugi način ne mogu prestati pušiti prebacuju upravo na nove proizvode kod kojih nema sagorijevanja, odnosno na grijanje duvanskih proizvoda, e-cigarete, i nikotinske vrećice.

„Kao najbolji primjeri zemalja koje postižu najbolje rezultate su Švedska, koja je jedna od najuspješnijih država u borbi protiv pušenja koja će ove godine jedina u svijetu postići cilj od manje od pet posto populacije koja puši cigarete, a tu spadaju i Velika Britanija, te Francuska“, zaključeno je na radionici na kojoj je istaknuto i da brojne zemlje širom svijeta podstiču upotrebu proizvoda bez sagorijevanja kod odraslih pušača, a tu prije svega spadaju Novi Zeland, SAD i Japan.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.