DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE: Stračno mjesto zločina, neverifikovanog genocida

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE: Stračno mjesto zločina, neverifikovanog genocida

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio da je danas u Donjoj Gradini da je u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u Drugom svjetskom ratu počinjen genocid koji, nažalost, nikada nije verifikovan.

„Zato naše žrtve ne smiju biti zaboravljene. Jasenovac je strašno mjesto zločina koje je počinila NDH“, rekao je Dodik u obraćanju u Spomen-području.

Ukazao je na brojke koje govore o stradanju srpskog naroda.

„Podsjetiću da su dva gradonačelnika Sarajeva u Drugom svjetskom ratu poslala više od 5.000 Srba u Jasenovac“, rekao je Dodik.

On je ponovio da ne vjeruje u BiH, jer ona Srbima ne daje sigurnost te da je država sinonim za slobodu srpskog naroda.

„Ne mrzim nikoga, a volim Republiku Srpsku, Srbiju i svoj narod. Želimo da živimo u miru i ne dirajte nam Srpsku koja je sinonim naše slobode“, poručio je Dodik.

On je napomenuo da će u Donjoj Gradini biti izgrađeno velelepno spomen-područje u kojem će biti istaknuta mapa srpskih stradanja.

Kazao je da je Jasenovac, „strašno, tužno, mjesto zločina koje je počinila NDH, mjesto i njegovog odrastanja, pamćenja i sjećanja“.

„Mnogo sam spoznao od svojih rođaka, komšija koji su ovde stradali, od njihovih potomaka, mada je malo ljudi preživjelo”, kazao je Dodik.

Pročitao je, napominje, da je Hitler rekao Paveliću da mora da bude netolerantan prema Srbiji i da ih „očisti“ u narednih 50 godina.

„Tih 50 godina se dogodili krajem devedesetih godina prošlog vijeka. Naši partneri iz međunarodne zajednice ne mogu da razumeju naše probleme u BiH“, kaže Dodik.

Ono što je strašno na tom mjestu je, ističe Dodik, tišina.

„Volim svoj narod, Republiku Srpsku i Srbiju. Ne mrzim nikoga i želim da živimo u miru. A naš sinonim za mir je Republika Srpska. Srbija i RS su garancija mira na Balkanu“, kazao je Dodik.

Obraćanjem srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva okončano je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u NDH u koncentracionom logoru Jasenovac.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.