Deložacija PARKINGA kod stare autobuske stanice

Deložacija PARKINGA kod stare autobuske stanice

Deložacija parkinga kod stare autobuske stanice

Veliki broj policijskih službenika, predstavnici “Autoprevoza” i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sa nekoliko radnika Gradske uprave stigli su jutros na prostor stare autobuske stanice u centru grada gdje je u toku deložacija, odnosno prinudno izvršenje i uvođenje “Autoprevoza” u posjed zemljišta.

Spor između „Autoprevoza” i Grada oko vlasništva na zemljištu vrijednom desetine miliona maraka na lokaciji poznatoj kao Stara autobuska stanica traje skoro dvije decenije.

Svemu je prethodio sporazum iz 1979. godine o zamjeni nekretnina između grada Banjaluka sa “Autoprevozom”.

Dugogodišnji spor je otvoren 2004. godine kada je Grad zahtijevao da se zemljište kod stare autobuske stanice i muzeja upiše kao njegovo vlasništvo tražeći da se utvrdi pravna valjanost sporazuma o zamjeni iz 1979. godine.

Okružni privredni sud je taj zahtjev odbacio i presudio u korist “Autoprevoza”, a Viši privredni sud je nakon toga donio odluku u korist Grada Banjaluka, piše Glas Srpske.

Konačnu riječ dao je Ustavni sud BiH koji je početkom 2020. godine, kada je presudio da zemljište na kojem grad godinama organizuje i naplaćuje parking, pripada “Autoprevozu”.

Tačnije, sud je potvrdio presudu Okružnog privrednog suda. Do sada su propala dva pokušaja ulaska u posjed Autoprevoza na ovoj lokaciji. Prvi je organizovan 13. aprila, a drugi je bio 15. avgusta.

U međuvremenu je “Autoprevoz” uputio otvoreno pismo Gradu Banjaluka.

Nakon tih bezuspješnih deložacija „Autoprevoz“ je uputio pismo Stanivukoviću u kojem su predložili da se u što kraćem roku organizuje sastanak kako bi pronašli i usaglasili kompromisno rješenje vezano za lokaciju stara autobuska stanica te okolnih parcela.

Na sastanku koji je održan juče poslijepodne nije postignut dogovor.

autor: bl-portal.com / http://glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.