Demonstranti pokušavaju „presjeći“ put Aleksandaru Vučiću – Edi Rama samit preselio iz Tirane

Demonstranti pokušavaju „presjeći“ put Aleksandaru Vučiću – Edi Rama samit preselio iz Tirane

Posljednja informacija je da će se demonstranti podijeliti u dvije grupe i da će pokušati da presijeku kolonu koja ide od aerodroma.

Jedna grupa će protestovati ispred zgrade vlade u ovom gradu, a druga planira da preseče put koloni od aerodroma u kojoj je Vučić.

Prema izvorima „Novosti“, organizatori demonstracija su Sait Dolapi, bivši organizacioni sekretar tamošnje Demokratske stranke i Agron Kuličaj i Sali Lušaj, ljudi od najvećeg povjerenja nekadašnjeg predsjednika i premijera Salija Beriše.

Dobro obaviješteni sagovornici tvrde da je Beriša lično stupio u kontakt sa Ramušem Haradinajem kako bi na ovom protestu obezbijedio prisustvo najmanje 100 osoba sa Kosova.

Podsjećamo, albanski demonstranti su protiv predsednika Vučića protestovali i 2019. godine, kada je bio u posjeti Tirani kako bi se sa Edijem Ramom dogovorio o inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Ambasada SAD u Tirani: Situacija nestabilna

Povodom protesta albanskih demonstranata u Tirani, koji negoduju zbog posete predsednika Aleksandra Vučića, američka ambasada u Albaniji pozvala je svoje državljane da izbjegavaju dijelove grada pošto je situacija „nepredvidiva“.

„Američkim državljanima se savjetuje da izbjegavaju bilo kakva velika okupljanja u gradu. Iako može biti mirno, situacija se može promijeniti brzo i nepredvidivo“, saopštili su iz ambasade SAD.

Albanski premijer Edi Rama odlučio je da početni dio samita Otvorenog Balkana sa Zoranom Zaevom i Aleksandrom Vučićem premjesti iz Tirane u grad Elbasan.

Odluka je donesena nakon što je opoziciona Demokratska stranka najavila proteste u Tirani.

Sastanak bi trebalo da počne kasnije večeras.

Samit se nastavlja sutra ujutru, ako to dozvoli bezbjednosna situacija.

Sutra će sastanku prisustvovati i evropski komesar Oliver Varhelji.

Planirana šetnja Tiranom je otkazana.

autor: Faktor, foto: kurir.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.