Đokić u Štutgartu: “Djecu vaspitati u duhu srpske tradicije”

Đokić u Štutgartu: “Djecu vaspitati u duhu srpske tradicije”

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je danas na Svetosavskoj akademiji u Štutgartu da je od posebne važnosti ono što čine prosvjetni radnici i da je njihova misija velika za budućnost srpske zajednice koja živi van matice Srbije.

Đokić je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje Svetosavskoj akademiji u Hramu Sabora Srba svetitelja u Štutgartu i zahvalio okupljenima koji, kako je rekao, svi zajedno ulažu napor da srpsku djecu vaspitavaju u duhu srpske tradicije, njegujući vrijednosti nacionalnog identiteta.

“Najosnovnije vrijednosti srpskog nacionalnog identiteta su jezik, pismo, vjera, običaji, istorija, kultura, tradicija. To je ono što srpska škola ovdje u dopunskom programu prosvetiteljski čini za srpski narod koji živi na području NJemačke, a dolaze sa područja Srbije i Republike Srpske”, naveo je Đokić.

Đokić je rekao da će danas u Štutgartu tradicionalno biti obilježen Dan Republike Srpske, te zahvalio Predstavništvu Srpske koje čini napore da ih okupe, kao i Konzulatu i Ambasadi Srbije.

On je zahvalio srpskoj zajednici u Štutgartu za podršku Republici Srpskoj i Srbiji, koja hrabri predstavnike vlasti da se bore protiv svih nedaća i pritisaka.

“Što više budemo okupljeni u našoj vjeri, oko naše Crkve, bićemo snažniji da se svim pritiscima odupremo, zato nastojimo da njegujemo ovu divnu svetosavsku tradiciju i svaku drugu priliku da njegujemo vrijednosti našeg identiteta”, poručio je Đokić.

Protojerej Stanko Rakić, paroh pri hramu Sabora Srba svetitelja u Štutgartu, rekao je da mu je posebna čast i zadovoljstvo što su danas na Svetosavskoj akademiji u tom gradu i članovi delegacije Republike Srpske, sa ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem na čelu.

On je naveo da Svetosavsku akademiju u ovom hramu održavaju u saradnji sa Konzulatom Srbije, odnosno zajedno sa djecom koja pohađaju dopunsku školu na srpskom jeziku koja funkcioniše u dijaspori.

“Posebno nam je čast i zadovoljstvo da su danas Srbi ujedinjeni bez obzira iz kojih srpskih zemalja da dolaze, što su sa nama i članovi delegacije Republike Srpske, sa ministrom Đokićem na čelu, i raduje nas da i ubuduće o ovim i ovakvim manifestacijama dolaze, da ne zaborave nas u dijaspori kako i ovi mladi naraštaji koji rastu ne bi zaboravili odakle dolaze i gdje jednog dana svi trebaju da teže i da se vrate”, naglasio je protojerej Rakić.

Svečanosti je prisustvovao i poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Srpske Srđan Todorović.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.