Dodik: Električna energija značajan razvojni adut Srpske

Dodik: Električna energija značajan razvojni adut Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je cilj Republike Srpske da ne optereti stanovništvo visokim cijenama struje i da električna energija postane jedan od značajnih razvojnih aduta.

 

„Sada smo sposobni da 30 odsto svoje produkcije uzmemo i rezervišemo, te dajemo olakšice investitorima“, rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da Republika Srpska jedina u regionu proizvodi višak električne energije.

„Izlazili smo na tržiššta i te viškove prodavali dugo godina da bismo smanjili gubitke koji su realno vezani za domaću potrošnju i dovodili preduzeće `Elektroprivredu Srpske` da uvijek bude iznad nule i da ima određenu dobit“, rekao je Dodik.

Na taj način, dodao je Dodik, sačuvana je mogućnost da cijena za stanovništvo bude 26, a za privredu oko 30 evra po megavatu.

Dodik je rekao da Republika Srpska ima prirodna, rudna bogatstva i sve šanse za dalji razvoj i izvoz električne energije, ali da okruženje koje determiniše snažni razvoj jeste pristup međunarodnom tržištu.

„Republika Srpska do prije dvije godine tome nije mogla da pristupi jer je bilo predviđeno da pristupa BiH koja u svojoj unutrašnjoj strukturi nije bila nadležna za takve stvari“, pojasnio je Dodik.

(Agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.