Dodik: Kandidatski status je zakašnjela reakcija – EU partner, a ne nalogdodavac

Dodik: Kandidatski status je zakašnjela reakcija – EU partner, a ne nalogdodavac

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da dodjela kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU predstavlja zakašnjelu reakciju na nepravdu koja je napravljena kada je Ukrajini i drugima dat taj status, a BiH nije iako je prošla mnogo više reformi nego te zemlje.

 

Dodik je pozdravio odluku o dodjeli kandidatskog statusa BiH, ali je naveo da to nije dio uobičajenih i najavljivanih redovnih procedura, te da bi bio veći optimista da se to dogodilo prije nekoliko godina, a sada mu je svejedno.

On je istakao da ako BiH ne dobije novac u ovom statusu, šta će joj onda status, jer će još više zaostati u ekonomiji.

„Sada je na nama da konačno sjednemo i kažemo šta mislimo da treba ova zemlja da dobije da bismo se kretali ka tome. Ako EU i Brisel žele da ovdje upravljaju procesima i institucijama, onda to mora da plati. Možda bi bilo interesantno da im ispostavimo zahtjeve da nam daju 20 milijardi evra u naredne tri-četiri godine i da kažemo da onda možemo da se pridružimo“, rekao je Dodik.

On je podsjetio da Hrvatska dobija 27 milijardi evra iz evropskih fondova, kao i da sve zemlje EU dobijaju novac.

„Taj novac je javni i doći će do privrede i banaka, one će se pojavljivati ovdje da kupe ono malo što je preostalo što može da se kupi. Moramo sačuvati domaću proizvodnju, domaće kapacitete i za to ima pameti i ideja“, rekao je Dodik.

On je naglasio da je EU partner, a ne nalogdodavac.

„Mi nismo poslušnici. Oni ne mogu da promijene ustavni poredak, jedino mi možemo da ga promjenimo“, poručio je Dodik, prenosi ATV.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.