DODIK NA FORUMU U ATINI: BiH ima sistemsku grešku

DODIK NA FORUMU U ATINI: BiH ima sistemsku grešku

Republika Srpska pokušava da odbrani svoj status i autonomiju, ne teži secesiji, te se isključivo zalaže za poštovanje izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, ukazao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Istakao je da u BiH postoji konsenzus o evropskim integracijama, ali da je potrebno prvo raditi na mnogim ekonomskim i političkim parametrima.

– Ne možemo govoriti o evropskom putu, a da ne govorimo o aktuelnoj političkoj situaciju u BiH. Mnogi smtraju da BiH ima sistemsku grešku u smislu svog postojanja. Različita su mišljenja – prema jednom od njih, potpisivanjem Dejtonskog sporazuma BiH je počela proces integracija. Druga mišljenja idu u pravcu stvaranja unitarne zemlje, treća ka tome da je potrebno sačuvati svu autonomiju, a četvrta da BiH treba da se raziđe mirnim putem -Dodik, koji u Atini učestvuje na šestom Delfi ekonomskom forumu.

Naglasio da u svijetu ne postoji zemlja u kojoj visoki predstavnik odlučuje o unutrašnjim pitanjima, te da je međunarodna zajednica u BiH, posredstvom visokog predstavnika, nametnula mnoge reforme koje ne daju nikakv efekat.

– Zbog svega toga BiH je danas znatno složenija zemlja, a mnogi čak smataraju i propala pa čak i zemlja zamrznutog konflikta, koja ne može da nađe bazični unutrašnji konsenzus – rekao je Dodik.

On je juče razgovarao sa najvišim zvaničnicima Grčke.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.