Dragan Mektić osumnjičen za visoku korupciju!

Dragan Mektić osumnjičen za visoku korupciju!

Bivši ministar na optuženičkoj klupi 8.aprila

Nastavak suđenja bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću i drugim optuženima za zloupotrebu položaja, „tešku” oko 250.000 KM, biće nastavljeno u četvrtak, 8. aprila, u Sudu BiH u Sarajevu.

Na ročištu, koje je održano 25. marta svjedok Tužilaštva BiH Jovana Anđelić ispričala je kako je učestvovala u pisanju spornog projekta vrijednog 244.764 KM.

Osim Mektića, u ovom slučaju su optuženi i Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

Mektiću se stavlja na teret da je zloupotrijebio položaj tokom obavljanja dužnosti ministra bezbjednosti. Golijanin je optužen u svojstvu šefa kabineta ministra bezbjednosti, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija „Inza“ Sarajevo.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Tužilaštvo im stavlja na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanja fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ročište je zakazano za četvrtak u 13.00 časova, objavljeno je na zvaničnoj stranici Suda BiH.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.