DVA NAJDRAMATIČNIJA DANA ZA BANKARSKI SEKTOR SRPSKE

DVA NAJDRAMATIČNIJA DANA ZA BANKARSKI SEKTOR SRPSKE

Faktor magazin analizirao je dva najdramatičnija dana u istoriji bankarskog sektora Republike Srpske. Bespotrebna panika izazvana je jednom nepromišljenom odlukom, a čak je dovela i do toga da su klijenti puškama dolazili tražiti svoj novac. Stres koji su doživjeli radnici Sberbanke, ali i klijenti čiji je novac bio na računima, u tih 48 časova, bio je sličan onom koji se osjetio na početku rata početkom devedesetih godina. Nije baš sve moralo biti tako. Ipak, na kraju je prevladao razum države, klijenata i novih vlasnika.

Sberbanka je na tržištu Republike Srpske prisutna od  2012. godine i od tada je važila za jednu od najpouzdanijih i najprofesionalnijih banaka.

Većinski ruski državni kapital garantovao je klijentima sigurnost, profesionalnu uslugu, stabilno poslovanje, nove pakete ponuda….

Sve je bilo u najboljem redu do famoznog 28. februara 2022. godine.

Ne svojom voljom došlo se do toga da je grupacija Sberbanke, zbog rata u Ukrajini, postala velika žrtva globalnih razmjera.

Sve je prijetilo da sruši banke kao kule od karata, kako u Srbiji, tako i Hrvatskoj, a potom i u BiH, odnosno u Republici Srpskoj.

Faktor magazin razgovarao je sa više radnika banke na svim nivoima upravljanja kako bi saznao kako su izgledali ti dramatični dani.

Možda je to najbolje opisala jedna službenica kojoj iz opravdanih razloga ne navodimo ime:

„U petak smo normalno poslije posla otišli kući. Trebala sam vikend provesti na putu, mini šoping odmoru sa porodicom u Hrvatskoj. Niko, ali niko nije mogao zamisliti da ću u ponedjeljak ostati bez posla. U petak je sve bilo normalno. Naravno da smo pratili situaciju u Ukrajini i sankcije Rusiji, ali da će ići ovoliko daleko – malo ko je vjerovao. I sama imam kredit u Sberbanci, račun od plate, nešto malo štednje… U subotu dobijam dramatičnu poruku da nešto nije u redu. Vraćamo se kući. Taj ponedjeljak nikada u životu neću zaboraviti. Panika, haos i nevjerica“, prepričala je za naš magazin bankarska službenica Sberbanke.

Navala na banku

U ponedjeljak prijepodne, 28. februara, desio se potez koji je umalo koštao propasti cijelu banku pa možda i cijelokupni bankarski sektor u Republici Srpskoj.

U Vladi i Agenciji za bankarstvo trajali su beskonačno pregovori, pravile su se analize kako „preuzeti“ banku, obavljani su kontakti sa ruskim vlasnicima.

Došlo se čak i do Sergeja Lavrova.

U Srbiji Sberbanku preuzima AIK banka pa se otuda rađa ideja da ta banka isto uradi i sa filijalom u Banjaluci.

Međutim, sve to predugo traje.

Već tada se razmatrala mogućnost da Sberbanku preuzme neka druga banka iz Republike Srpske. Da bi smirli situaciju, u Vladi se usvaja odluka da će Republika Srpska, odnosno Agencija za bankarstvo, privremeno preuzeti banku.

Sve to se saopštava na pres konferenciji u popodnevnim časovima.

Za to vrijeme u samoj banci se desila nevjerovatna stvar. Jedna osoba u tom momentu, radi vrlo nepromišljenu stvar. Odlučila je da podigne lični novac iz banke. Nije se radilo o maloj sumi novca. Ušteđevina, keš sa tekućeg računa… sve! I to u iznosu od čak 20 miliona KM. Izvori Faktor magazina potvrđuju nam da to nije sve. Sve to radi u ponedjeljak ujutro, što se odmah prošilo i među radnicima ove banke, jer se vijest brzo proširila.

Teško je sada zamisliti paniku radnika banke kad se pročulo, a nije trebalo puno, da je jedna osoba podigla novac sa svog računa u velikom iznosu.

I kreće stampedo!

Odmah su svi koji su za to saznali zvali svoje najbliže rođake i prijatelje da slijede njegov primjer i urade isto.

Povučeno 100 miliona KM

Faktor magazin je pokušao provjeriti vjerodostojnost ovih informacija i više radnika, uz zahtjev za anonimnost, potvrdilo nam je da se u ponedjeljak oko podneva proširila informacija da je pomenuta osoba podigla lični novac sa računa u velikom iznosu.

Iz banke u isto vrijeme građane pozivaju na razum, tvrdili da su likvidni, da nema potrebe da se diže panika te da je svaka marka sigurna.

Ali uzalud. Panika se uvukla među klijente, tačnije među one koji su znali za pomenuti slučaj.

Nezvanične informacije kažu da su tog ponedjeljka, 28. februara, iz banke klijenti povukli više od sto miliona maraka keša.

Teško da bi to izdržale i mnogo veće države i banke.

Utorak ujutro je bio novi, a opet poseban pakao.

Na bankarske šaltere su nagrnuli svi oni koji su čuli pomenutu vijesti od ponedjeljka.

Svjedočenja su dramatična:

„Kolege ne vjeruju šta se dešava. Šalterski radnici su pod neviđenim pritiskom. Ne možemo fizički stići napuniti bankomate novcem. Nervozni ljudi u redovima. Služba obezbjeđenja banke je gotovo na ivici fizičkog obračuna sa klijentima. Čuli smo da je u filijali u Trnu kljent došao sa puškom po svoj novac. Nikoga ne zanimaju procedure i papirologija. Samo novac. Sad i odmah. Novca je bilo dovoljno, ali svi znamo da je panika najveći neprijatelj bankarskog sektora. Teško da bilo koja banka može izdržati taj pritisak“, prepričava tešku situaciju od tog 1. marta jedan od radnika Sberbanke.

„Diži pare i ne pitaj”!

U Vladi i Agenciji za bankarstvo i dalje traju sastanci. Srđan Šuput je svega dva dana uoči pomenute agonije preuzeo funkciju u Agenciji.

Kao iskusni ekonomista predočavao je analize svih mogućih scenarija.

Odustaje se od AIK banke, previše je komplikovano.

Pitanje je samo da li će banku privremeno preuzeti Agencija ili Republika Srpska, odnosno Vlada RS.  Već tada počeli su kontakti i sa vlasnikom Nove banke.

Tražio se hitan i najbrži mogući izlaz.

U tom trenutku malo ko je svjestan panike koja je zavlada na šalterima u filijalama, ali se moralo reagovati sada i odmah.

Ne treba zanemariti i činjenicu da su mnogobrojni republički organi imali dosta novca u Sberbanci.

Povlačenje većih depozita značilo bi i totalni krah banke.

Konferencija za novinare dan ranije ipak nije primirila klijente pa se u javnosti pojavila priča, posebno u opozicionim medijima, da narod ne vjeruje u institucije i slično. Istina je ipak bila drugačija. Panika je nastala.

Po našem dobrom običaju, „od usta do usta“, od poruke do poruke,  za najbliže je bila informacija: „Diži pare i ništa ne pitaj!“. Srećom, sve je uskoro dovedeno u red.

SPAS U PRAVI ČAS

Već 2. marta saopšteno je da Sberbanka zatvara sve filijale u Evropi.

Hrvatska je riješila svoj problem, Srbija svoj, FBiH svoj… U Republici Srpskoj, Agencija za bankarstvo donosi najvažniju odluku za spas banke.

Privremeno se „zatvara“ banka kako bi se spriječio stampedo, a popodne je saopšteno da banku kupuje Nova banka.

Klijenti su konačno odahnuli, a nakon konsolidacije nastavljeno je sa redovnim radom u Srpskoj.

BEZ PRESEDANA

Jedna, saglasni su bankari, potpuno glupa i nepromišljena odluka umalo je dovela do potpunog sloma jedne od najvećih banaka, a možda i cijelog bankarskog sektora u Srpskoj.

Narednih dana trebalo bi da se završi „paprilogoija“ u vezi sa kupovinom akcija Sberbanke.

Nakon toga sve treba da potvrdi Konkurentski savjet BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, novi vlasnik Nova banka će svakako mijenjati ime Sberbanke.

Za sada je ime Sberbanka ostalo jedino u Republici Srpskoj. „Rat u Ukrajini je daleko, ali po posljedicama je tako blizu“, kaže na kraju jedan od radnika banke.

autor:faktormagazin, tekst je izašao u FM39 štampanom izdanju od 17.marta 2022. godine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.