Fiktivan je samo značaj Konakovićevog mišljenja

Fiktivan je samo značaj Konakovićevog mišljenja

Fiktivan je samo značaj Konakovićevog mišljenja.

Jedino fiktivno u priči o odlasku Milorada Dodika na BRIKS je značaj onoga šta o tome misli Еlmedin Konaković. Činjenica je da je predsjednik Srpske ovih dana u društvu lidera zemalja koje čine većinu svjetske populacije i tržišta.

Činjenica je i da se Dodik sastao i sastaje sa delegacijama i liderima o kojima sarajevske političke veličine mogu samo da sanjaju.

„Milorad Dodik će biti u prilici da se sretne, odnosno srpska delegacija iz Republike Srpske, sa ozbiljnim igračima o ozbiljnim pitanjima što iz Sarajeva obično ne dobijaju takvu priliku i jako je važno shvatiti da BRIKS nije vojno-politički savez kao NATO, BRIKS je prije svega ekonomski savez koji ima svoje političke konotacije, a vojna perspektiva je možda negde tek u budućnosti, dakle ovo je vrlo korisno i za Republiku Srpsku i za srpski narod u cjelini da se Milorad Dodik pojavio tamo“, izjavio je Danijel Simić, osnivač portala Frontal.rs.

Pitanje je onda da li je Dodikovo učešće na Samitu u Kazanju zaista fiktivno, kako ga Konaković ocjenjuje, ili bi Sarajevo samo voljelo da je tako. Očigledno strahuju od toga što se glas Srpske u Tatarstanu čuje jasno i glasno.

„Zato je važno što je Milorad Dodik bio nepokolebljiv u tome da ode u ruski Kazanj, na samit BRIKS-a. Danas se zauzima mjesto u društvu koje on oličava. Srbi su krajem 20. vijeka bili geopolitički autistični i nisu shvatili kakvo vrijeme dolazi i na koji način je potrebno prilagođavati mu se. To smo skupo platili“, naveo je Dragomir Anđelković, politički analitičar.

A razloga za strah u Sarajevu ne bi ni trebalo da imaju. Srpska ne ugrožava nikog, pogotovo ne evropski put BiH. Samo traži alternativu, i to u pravom momentu. Jer ono što se u Еvropi i svijetu dešava je sve, samo ne fiktivno.

„BRIKS otvara i nudi puteve koje je Zapad zatvorio, svojim ratovima, eksploatisanjem, itd. Došlo je vrijeme da se Zapad „spusti“, ali cilj BRIKS-a, nije da Zapad propadne. Stvorena je alternativa Zapadu.  Ideja BRIKS-a je saradnja, a ne suprostavljanje i ratovanje. To je još jedan korak ka stvaranju pravednijeg svijeta“, smatra Ljubinka Milinčić, glavni urednik Sputnjika.

„Pokazivanje da ima i drugih adresa u svijetu za saradnju može djelovati povoljno na stav ЕU prema Republici Srpskoj i BiH u cjelini“, dodaje Simić.

Da je učešće Milorada Dodika na BRIKSU fikcija, ne bi Dodiku na značaju davali najznačajniji predstavnici ruskih medija, a jesu. Predsjednika Srpske intervjuisali su ovih dana novinari Ruske gazete, Prvog kanala u Rusiji, TASSa, Izvestije, Vesti, Matč TVa i  Raša Tudeja.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.