Forto djeluje izvan svojih nadležnosti

Forto djeluje izvan svojih nadležnosti

Forto djeluje izvan svojih nadležnosti.

Ministar Еdin Forto nije imao ovlaštenja da obustavi proces nabavke opreme za digitalizaciju, smatraju pravni stručnjaci upućeni u procese javnih nabavki. Svojim potezom u predmetu digitalizacije javnih rtv servisa jasno je preuzeo sudske nadležnosti, a na štetu banjalučko-zagrebačkog konzorcijuma „Sirijus 2010 – Odašiljači i veze“.

Taj konzorcijum je dobio posao nabavke opreme za digitalno emitovanje, ali se drugi konzorcijum žalio na tu odluku. Sa tim se nije pomirila kompanija „MIBO komunikacije“ iz Sarajeva, koja je predvodila drugi konzorcijum. Međutim, Komisija za razmatranje žalbi je odbila tužbu, pošto je jedna od članica tog kozorcijuma odustala od procesa. To nije bilo dovoljno ministru Forti, koji je obustavio cijeli postupak.

„Rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi su konačna i izvršna, što znači da su ugovorni organi dužni da postupaju po rješenjima Kancelarije, u roku koji odredi Kancelarija, ili po ZUP određeni rok 15 dana. Ako je ugovorni organ pokrenuo tužbom upravni spor, može uz tu tužbu da podnese zahtjev za odgodu izvršenja konačnog rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi, ali od toj odgodi odlučuje sud, a ne ugovorni organ“, rekao je Dražen Vidaković, advokat, ovlašteni predavač za javne nabavke.

Forto i dalje ostaje pri stavu da ne krši zakon. Za ATV kaže da ne očekuje bilo kakve krivične prijave, i da čeka odluku Suda BiH.

„Riječ je o projektu od javnog interesa i velike finansijske vrijednosti te je bilo neophodno ispoštovati prvenstveno Zakon o javnim nabavkama prema kojem Sud Bosne i Hercegovine odluku po žalbi treba donijeti u roku od 60 dana“, rekao je Еdin Forto, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH.

Međutim, upravo po Zakonu o javnim nabavkama, neizvršenje odluke Kancelarije za razmatranje žalbi smatra se i prekršajem, kažu pravnici. Sve ovo govori o neozbiljnosti kako ministra Forte, kao i drugih ministara iz Trojke, kaže Sanja Vulić.

„Oni su zaštićeno od odvojenih centara moći, svi oni koji nas iz Republike Srpske optužuju za narušavanje suvereniteta BiH su upravo oni koji štite taj nerad, bahatizam kojim se vode svi ministri iz trojke, a za sve optužuju srpski narod. Ovaj predmet je najbolji primjer kako radi ko hoće i šta hoće, ili po potrebi koliko njemu odgovara“, rekla je Sanja Vulić, poslanik SNSD u PD PSBiH.

Prema sadašnjim propisima, za ovakav prekršaj predviđena je i novčana kazna od 1500 do 15 hiljada maraka za ugovorni organ, u ovom slučaju Ministarstvo komunikacija i transporta, ili od 300 do 3 hiljade maraka za odgovorno lice, a to je upravo ministar Forto.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.