Forto u problemu: Krivična prijava zbog stopiranja digitalizacije?

Forto u problemu: Krivična prijava zbog stopiranja digitalizacije?

Forto u problemu

Osim što je digitalizacija javnih RTV servisa godinama u zastoju, uzrok je i novog pravnog skandala.

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Еdin Forto mogao bi da se nađe na udaru krivičnih prijava, jer je izvan svojih nadležnosti potpisao odluku kojim stopira da banjalučko – zagrebački konzorcijum „SIRIUS 2010“, koji je ovlašćen za nabavku opreme za digitalni prenos, započne posao.

Forti očigledno nije jasno da je prekoračio ovlašćenja čim je i prihvatio zahtjev drugog ponuđača „MIBO komunikacija“ da odgodi izvršenje odluke Kancelarije za razmatranje žalbi u korist banjalučkog „SIRIUSA“  i čeka odluku Suda BiH na njihovu tužbu.

Da sve bude gore, konzorcijum „MIBO komunikacije“ je već tada prestao da postoji, jer je jedna firma istupila iz grupacije.

Kako saznajemo, UNIS telekomunikacije koje su bile član konzorcijuma otkazale su punomoć i  advokatu Sanelu Neziriću da zastupa grupu pred Ministarstvom, ali i u sudskim postupcima.

Forto u problemu

Ministar Forto nije odgovarao na pozive, pa nismo ni dobili pojašnjenje da li u ovom slučaju ne zna odredbe zakona ili misli da je iznad njega.

Saznajemo i da Sudu BiH nije ni dostavljen zahtjev za odlaganje izvršenja nabavke opreme, iako je jedini koji može odlučiti o odgađanju potpisivanja ugovora sa „SIRIUS“ kompanijom.

Uprkos tome, dostavljena je samo tužba koja u ovim postupcima nije ni redovna procedura u postupcima javnih nabavki. Iako Sud ima obavezu da u roku od dva mjeseca odluči po tužbi, u praksi se odluka čeka čak i do godinu i po.

S obzirom na čekanje po samovoljnoj odluci ministra Forte, ponuđač „SIRIUS 2010“ kojem je dodijeljen posao trpi novčane štete, jer po obavezi produžava bankarske garancije s obzirom na ogromnu vrijednost nabavke.

Postoji i bojazan da će isteći ponude koju „SIRIUS“ ima od svojih ponuđača.

Vrijednost nabavke opreme za prenos i emitovanje košta 25.8 miliona maraka bez PDV-a.

autor: http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.