Gdje je Zlatan Klokić potrošio desetine miliona maraka?

Gdje je Zlatan Klokić potrošio desetine miliona maraka?

Gdje je Zlatan Klokić potrošio desetine miliona maraka.

Velika većina građana Republike Srpske ne podržava ulazak BiH u Еvropsku uniju. Tek 18 odsto ispitanih potpuno podržava tu ideju.

Podaci su to istraživanja javnog mnjenja agencije Metriks.

Radi se o uzorku od 1.200 ispitanika prosječne starosti 47 godina. Ispitivanje je naručilo Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju. I to je po svemu sudeći najveći domet Ministarstva koje je za evropske integracije zaduženo već 5 godina.

I za taj period potrošilo gotovo 50 miliona maraka. Ministar Zlatan Klokić ovo objašnjava globalnim problemima.

„Umnogome uzrok ovome jesu neka globalna dešavanja, sigurno ja na čelu Ministarstva, Ministarstvo niti Republika Srpska, sigurno nismo mogli uticati na dešavanja, kao što su sukob u Ukrajini, sukob u Izraelu, Pojasu Gaze, i mislim da jedan od uzroka rezultata ovog istraživanja jesu ove činjenice“, kaže Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Od 50 miliona maraka za 5 godina, pola je otišlo na predstavništva Republike Srpske, od kojih je pola u zemljama Еvropske unije. Za to vrijeme, građani pored Srbije, jedino Rusiju vide kao pravog prijatelja. Pošto nas Еvropa još neće, a ni građani evidentno nisu baš zagrijani, ministar predlaže nova predstavništva, ali ne u Еvropskoj uniji, već na primjer u Kini.

„Mislim da treba da se okrenemo zemljama u kojima su nama ljudi partneri, koji su spremni da s nama razgovaraju, i da se malo više okrenemo istoku, a ne ka zapadu“, kaže Klokić.

Većina građana Srpske ne vjeruje da bi im ulazak u Еvropsku uniju uopšte poboljšalo život, ili ne zna šta bi se promijenilo kada bi BiH postala član. Sve to govori da ovakav resor zapravo i nije potreban Republici Srpskoj. Osnivač portala Frontal.rs Danijel Simić smatra da su pokušaji uspostavljanja dobrih odnosa sa zemljama koje već 30 godina nemaju prijateljske namjere prema Srpskoj zapravo bacanje para.

„Ministarstvo za evropske integracije u ovakvim uslovima kada zemlje ЕU istaknute članice, kolovođe UЕ, uvode sankcije Republici Srpskoj i njenim političkim predstavnicima je relikt prošlosti na koji uzalud trošimo novac“, kaže Simić.

Sve to i dalje, prema mišljenju ministra Klokića, ne govori da ovakvo ministarstvo treba ugasiti. Smatra ministar da je dobro da ste blizu onih koji vam ne misle dobro, kako biste čuli kakve napade dalje spremaju, pa da pripremite svoje dalje djelovanje. Makar to slušanje koštalo i 10 miliona maraka godišnje, a napadi ne jenjavaju.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.