Hajka nije uspjela, lovci jedino rješenje

Hajka nije uspjela, lovci jedino rješenje

Pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Republike Srpske Goran Zubić smatra da je vanredni odstrel medvjeda jedino realno rješenje kako bi se spriječilo da ova divlja zvijer i dalje pravi probleme pčelinjacima na seoskim imanjima u Kostajnici.

Zubić je rekao Srni da je vanredni odstrel krajnja mjera, a da su prethodne mjere pokušaji protjerivanja medvjeda hajkom, te, sa druge strane, zaštita pčelinjaka električnom ogradom i slično.

„Isključujem mogućnost uspavljivanja jer se to radi isključivo kada je divljač uhvaćena u neku zamku“, kaže Zubić.

On je naveo da lovačko udruženje treba da podnese zahtjev za vanredni odstrel na koji kasnije Ministarstvo daje saglasnost.

Zubić je napomenuo i da Ministarstvo redovno izmiruje nadoknadu štete koju pričinjavaju medvjedi, ukoliko su ispunjeni propisani uslovi.

Predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Savo Minić rekao je Srni da je Savez u stalnom kontaktu sa resornim ministarstvom, te najavio da će do kraja dana biti djelovanja u konkretnom slučaju.

„Prikupljamo informacije i procjenjujemo kakva je situacija. Neophodno je uključiti i struku, da bi se došlo do pravog rješenja. Imamo dvije opcije – uspavljivanje i prenošenje zvijeri na drugi lokalitet ili vanredni odstrel, za šta su zaduženi za to obučeni lovci“, naveo je Minić.

On je istakao da je vanredni odstrel krajnje rješenje, te da je prije donošenja odluke potrebno utvrditi sve okolnosti, kao i brojnost divljači i da li ih je moguće kontrolisati.

Minić je rekao je da je Savez ranije obezbijedio infrastrukturu, a Ministarstvo imenovalo Tim za hitne intervencije.

„Prije nekoliko godina smo kupili najsavremeniju opremu za uspavljivanje, dron i termalnu kameru. Već smo imali nekoliko intervencija u kojima smo uspavljivali divljač koja je predstavljala prijetnju ili je mogla uginuti“, rekao je Minić.

On je istakao da Savez ne može ad-hok reagovati, nego da se odluka donosi na osnovu procjene situacije, u saradnji sa resornim ministarstvom.

„Pozivam građane, kao i poljoprivredne proizvođače, u ovom slučaju pčelare, da se uzdrže od bilo kakve aktivnosti na ličnu inicijativu, jer je riječ o velikoj zvijeri i moglo bi doći i do težih posljedica“, poručio je Minić.

U opštini Kostajnica na seoskom imanju u Gumnjanima već treću noć zaredom medvjed se gosti medom iz košnica.

Predsjednik Lovačkog udruženja „Balj“ Nenad Reljić rekao je da su lovci nemoćni jer je medvjed zaštićena životinja i da mogu samo da ga prate i čekaju reakciju resornog ministarstva i Lovačkog saveza Republike Srpske, sa kojima su u kontaktu.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.