Intervjuu koji će izazvati POLEMIKU: Amabasador SAD-a dirketno se miješa u unutrašnje stvari BIH?

Intervjuu koji će izazvati POLEMIKU: Amabasador SAD-a dirketno se miješa u unutrašnje stvari BIH?

Majkl Marfi, ambasador SAD-a u BIH dao je veliki intervjuu sa Srpskainfo, prvi takav za jedan medij iz Republike Srpske. 

Marfijeva logija je, očigledno,  da treba reći sve što boli SAD makar to bilo miješanje u unutrašnje stvari zemlje gdje je gost.

Tako je nazvao sramotnim odluku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da dodijeli odlikovanje  Vladimiru Putinu.

Za eventulano priznanje Dodika predsjedniku SAD-a Bajednu, Marfi je imao nedvosmislneu poruku za predsjednika Republike Srpske:

„Ukoliko predsjednik Dodik i Republika Srpska žele odati počast predsjedniku Bajdenu, najbolji način da to učine bilo bi da promijene kurs, da prestanu napadati Dejtonske strukture, da prestanu podrivati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, te da počnu igrati konstruktivnu ulogu u građenju Bosne i Hercegovine  i budućnosti ove države, koja ide u korist svim njenim ljudima.“ Rekao je Marfi za Srpskainfo. 

Mnogo toga u intervjuu je sporno sa stanovišta miješanja u unutrašnje stvari jedne suverene zemlje kao što je BiH ali je posebnoo problematično to što je Marfi kao ambasador tako moćne zemlje ne zna da u BIH ne postoji vlada već Savjet ministara pa poručuje da je zemlji što prije potrebna vlada koja će se „fokusirati na probleme“….

Rekao je da SAD sankcije za pojedince ili institucije donose vrlo sistematično, nakon velike analize i sa jasnim dokazima.

Naravano, nije rekao koje dokaze američko pravosuđe npr. ima protiv ATV-a kojem su takođe uvedne sankcije.

Napomenuo je i da on kao ambasador niti ambasada SAD-a ima bilo kakve kontakte sa ambasadrom Rusije ili ambasadom ove zemlje u BIH.

Zaključio je kako je BiH predivna zemlja te da će SAD nastaviti podržavati one koji žele istinske promjene.

Treba li reći da je spomenuo NATO kao perspektivu BiH i još mnogo sličnih floskula.

Kao da uči od političara u BiH.

autor:faktormagzin/srpskainfo, foto: srpskainfo

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.