UBIJEN GLAVNI VOĐA HAMASA? Izraelska vojska ispituje da li je JAHJA SINVAR LIKVIDIRAN

UBIJEN GLAVNI VOĐA HAMASA? Izraelska vojska ispituje da li je JAHJA SINVAR LIKVIDIRAN

Izraelska vojska ispituje da li je JAHJA SINVAR LIKVIDIRAN.

Izraelska vojska je saopštila da proverava mogućnost da je lidera Hamasa Jahja Sinvar likvidiran u Gazi.

-Tokom operacija IDF-a u Gazi, eliminisana su trojica terorista. IDF i ISA proveravaju mogućnost da je jedan od terorista bio Jahja Sinvar. U ovoj fazi ne može se potvrditi identitet terorista – navodi se u saopštenju IDF.

Sinvar je najznačajniji lider Hamasa koja je još uvek na slobodi, a Tel Aviv ga smatra glavnim kreatorom napada na Izrael 7. oktobra, koji je potom doveo do izraelske kopnene invazije na Gazu.

On nije viđen u javnosti već mesecima i smatra se da se krio u ogromnoj mreži tunela ispod Gaze. Za glavnog vođu Hamasa postavljen je nakon ubistva Ismaila Hanijea u julu u Teheranu.

Misterija Jahje Sinvara, izraelske mete broj jedan

Izraelska vojska je još krajem septembra saopštila da je Sinvar možda ubijen u vazdušnim udarima na Gazu. Drugi su navodili da je Sinvar, koji je sklon sakrivanju u Hamasovoj ogromnoj mreži podzemnih tunela u Gazi, možda odlučio da “nestane sa radara”.

I pre je to radio, pa se pojavljivao da podeli poruke u vezi sporazuma o prekidu vatre i izraelskim taocima, koji su oteti nakon napada na Izrael 7. oktobra kojim je započet sukob u Gazi.

Sinvar je ojačao svoje metode komunikacije nakon ciljanih ubistva viših figura Hamasa i Hezbolaha otkako je počeo rat u Gazi. Navodno je tačka prekretnica u tome bila ubistvo višeg lidera Hamasa Saleha al Arurija u Bejrutu 2. januara.

Nakon njegove smrti, Sinvar je prešao skoro potpuno na pisane ili verbalne poruke. Usmene poruke je prenosio preko malog kruga poverljivih saradnika. Unutrašnja obaveštajna jedinica Hamasa, koju je Sinvar osnovao pre hapšenja 1988, regrutovala je zatvorenike da šire pisane poruke između različitih zatvorskih krila, koje su se nosile i bacale u komadima hleba, kako je ispričao Mosab Hasan Jusef, sin Hamasovog zvaničnika koji je postao agent Šin Beta poznat kao “zeleni princ”.

Iako Sinvar nije koristio elektronske uređaje da izbegne izraelske obaveštajce, nekako je uspevao da komunicira sa spoljnim svetom brzo, a ponekad čak i u realnom vremenu.

autor.http://blic.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.