JASENOVAC NAJVEĆE STRATIŠTE: Sjećanje na žrtve naš dug i zavjet

JASENOVAC NAJVEĆE STRATIŠTE: Sjećanje na žrtve naš dug i zavjet

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je sjećanje na žrtve sistema logora Jasenovac naš dug i zavjet, te da nikada više čovjek čovjeku ne smije da učini takve strašne stvari.

Uoči sutrašnjeg obilježavanja proboja posljednjih logoraša iz najvećeg i najmonstruoznijeg logora za Srbe, Jervreje i Rome u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, u Donjoj Gradini, Čubrilović je rekao da je ovo mjesto opomene, molitve i zavjeta da se strašni zločini nikada i nikome više ne ponove.

„Odavanje pošte nevino ubijenim žrtvama nacizma i učenje o Jasenovcu naša je obaveza i jedini način da se spriječi zaborav, ali i brisanje i revidiranje istorije o stradanju za naciste, `prokazanih` naroda“, istakao je Čubrilović.

On je podsjetio da je Narodna skupština u oktobru 2015. godine usvojila Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata i izrazio nadu da će Donja Gradina uskoro dobiti spomen kompleks kakav zaslužuje.

Čubrilović je napomenuo da je posebna simbolika u tome i što se dan molitve i sjećanja na žrtve iz sistema logora smrti ove godine u Donjoj Gradini obilježava dan uoči 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, saopšteno je iz Narodne skupštine.

„Svim građanima čestitam Dan pobjede nad fašizmom, koji Republika Srpska obilježava kao republički praznik. Antifašizam jeste i mora da bude univerzalna vrijednost i stav svih nas spram jedne od najmračnijih pojava u istoriji čovječanstva“, poručio je Čubrilović.

On je istakao da su sjećanje i antifašistička baština naš dug prema precima čija žrtva je bila toliko velika da ne bi mogli sebi da damo pravo da na nju zaboravimo.

„To je naš dug i prema svim budućim generacijama kako bi mogle i znale da svaku i najmanju naznaku povampirenja sličnog zla prepoznaju i u korijenu spriječe i zaustave“, naglasio je Čubrilović.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najviše Srba, Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece u logoru Jastrebarsko.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.