Još jedna bruka za CIK-a: Narkokartel tvrdi da ima svog čovjeka

Još jedna bruka za CIK-a: Narkokartel tvrdi da ima svog čovjeka

Još jedna bruka za CIK-a

Sarajevski mediji prenijeli su poruke iz Skaj aplikacije, u kojima navodno vođa narko kartela iz Dubaija tvrdi „da imaju svog čovjeka“ u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Portal „Avaz“ tako najavljuje tekst za štampano izdanje, a navode da postoji niz detalja o tome kako je narkomafija preuzimala državu i imala svoje pipke u ključnim institucijama.

Postavlja se pitanje da li je među tim institucijama i ona koja je glavna za sprovođenje izbornog procesa, odnosno da li narko kartel upravlja Centralnom izbornom komisijom BiH.

Sudeći prema porukama koje spominje sarajevski portal, jasno je da je tako.

„Avaz“ se poziva na prepisku koju vode Еdin Gačanin Tito i Haris Behram, a razmijenjene su u aprilu 2020. godine.

Portal „Istaraga“ piše da Tito i Behram tokom ove prepiske dogovaraju političko djelovanje moćnog narko kartela u Bosni i Hercegovini.

U jednom dijelu čak spominje i Еlmedina Konakovića

“Sjedio sam, bio opet sa Nerminom ima informacija koje su nam važne za cijelu BiH i jedva čekam da sjedne sa vama da vam sve kaže. Spominjao je i Konakovića”, pisalo je u Skaj poruci koju je 20. aprila 2020. Behram poslao Gačaninu.

Nermin o kojem govori je Nermin Kljako, bivši član SBB-a koji je isključen iz te stranke.

Iz poruka se dalje može zaključiti da su planirali da osnuju svoju stranu, a da svog čovjeka iz CIK-a upotrijebe da im se prebace glasovi.

“Ima i on (Kljako) sposobnih ljudi po cijeloj BiH to moramo iskoristiti.

Razgovarali smo da on i moj brat još ne prelaze u našu stranku (stranku koju je kartel planirao osnovati) jer napravitćemo faktor iznenađenja kad budu izbori oni će na kutijama od SDA i SBB tada nama prebaciti glasove i onda preći nama”, napisao je Behram 20. aprila 2020. godine, u 10:32:50 koristeći kriptovani telefon B2M6H6, piše „Istraga“.

“Onda sam saznao koliko su kutije važne toliko je da imamo nekoga u CIK-u (Centralnoj izbornoj komisiji ) a on ima jednog koga redovno plati.

A kad Nermin sjedne sa nama trojicom i vidi koliko smo ozbiljni i koje su naše mogućnosti i sposobnosti imamo osjećaj da ćemo mu i brata uzeti nama, znam da neće biti lako al’ ako njega prebacimo imamo jednu od najozbiljnih i najkompetentnijih mlađih političkih figura u BiH koji je direktna veza sa Amerima”, napisao je Behram.

Još jedna bruka za CIK-a

Gačanin mu je na to odgovorio:

„Super, brate“.

Dakle, sudeći po navedenim porukama, CIK BiH je pod kontrolom narko kartela, što sasvim sigurno dovodi u pitanje kompletan izborni proces u državi.

To dalje znači da narko bi narko kartel, odnosno Behram i Tito, mogli da utiču i na rezultate izbora, i to direktnim prebacivanjem glasova iz kutija.

Nije jasno kakva je u svemu ovome uloga Еlmedina Konakovića i zašto ga je Kljako spominjao u razgovoru s Behramom.

Poznato je da je Konaković i ranije u medijima dovođen u vezu sa Gačaninom, zbog čega je nedavno burno reagovao, tvrdeći da je to napad na Ministarstvo spoljnih poslova na čijem je čelu.

autor: Faktormagazin / http://avaz.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.