Ko su kandidati za predsjednika Skupštine Srbije

Ko su kandidati za predsjednika Skupštine Srbije

Kandidati za predsjednika Skupštine Srbije

Kako najpre mora da se izabere predsednik parlamenta da bi mogli da budu raspisani novi izbori u Beogradu, očekuje se da to bude urađeno u najkraćem mogućem roku, nedugo nakon toga sledi i izbor premijera i ministara

Predsednika Narodne skupštine, po svemu sudeći, dobićemo do kraja ove nedelje, a glavni favoriti za prvog čoveka srpskog parlamenta su njen doskorašnji predsednik Vladimir Orlić i ministar Nikola Selaković.

Najdalje za desetak dana javnost će biti obaveštena i o sastavu nove vlade.

Prvo parlament

Kako najpre mora da se izabere predsednik parlamenta kako bi raspisao nove izbore u Beogradu, očekuje se da to bude urađeno u najkraćem mogućem roku, verovatno do kraja nedelje.

To potvrđuje i najava doskorašnjeg gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, koji je juče rekao da će izbori za Beograd biti raspisani u narednih sedam ili osam dana, te da bi voleo da se održe još u aprilu, preciznije 28. aprila.

Kad je reč o prvom čoveku srpskog parlamenta, dobro obavešteni izvori Kurira navode da su u trci Nikola Selaković i Vladimir Orlić, koji je i dosad obavljao tu funkciju, mada pojedini pominju čak i Milenka Jovanova iz SNS.

– Jovanov se pominje i kao mogući ministar u novoj vladi, a ukoliko ne bude bio izabran ni za šefa parlamenta ni za ministra, ne gine mu mesto šefa odborničke grupe, jer se tu sjajno pokazao – dodaje naš sagovornik.

Uskoro vlada

Predsedništvo Srbije, Konsultacije, Aleksandar Vučić, Miloš Vučević, SNSFOTO: FONET/ZORAN MRĐA

Kandidati za predsjednika Skupštine Srbije

Istovremeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je završio s konsultacijama o mandataru za sastav nove vlade razgovorima s liderom SPS Ivicom Dačićem i predstavnicima liste Srbija ne sme da stane.

Lider naprednjaka Miloš Vučević posle konsultacija na Andrićevom vencu rekao je da će za desetak dana obavestiti predsednika i javnost o sastavu nove vlade.

– Mi smo predsednika republike obavestili da imamo mogućnost za sastav vlade i rekli da ćemo javnost, svakako i predsednika republike, u narednih desetak dana, odnosno najdalje za desetak dana obavestiti o sastavu vlade, odnosno ko je predložen za mandatara za sastav vlade da bi predsednik mogao da mu poveri mandat – rekao je lider naprednjaka.

Dodao je i da su spremni da se u kratkim rokovima nastavi konstitutivna sednica Skupštine i izaberu organi.

Brzo i efikasno

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir ocenjuje da će konstituisanje Skupštine biti jako brzo završeno.

Dejan Vuk StankovićFOTO: KURIR TELEVIZIJA

– Ne verujem da će trajati duže od deset dana.

Ostaju mnogi, dolaze po neki… Verujem da će ostati Miloš Vučević, Siniša Mali, Ivica Dačić, Goran Vesić, Bratislav Gašić, Milan Krkobabić, a moguće i Maja Popović, Tanja Miščević, Maja Gojković i Irena Vujović.

S druge strane, ko odlazi, znaju lideri stranaka, i to diskreciono pravo im ne oduzimamo, mada će nekih promena sigurno biti, mada neće biti dramatične i radikalne.

Moguć je povratak Rasima Ljajića i još po neko iznenađenje, ali mi se čini da će Vlada Srbije biti formirana brzo i efikasno – kaže Stanković.

Ukazuje i da je zanimljivo videti gde će biti trenutna premijerka Ana Brnabić.

– Sumnjam da će biti ministarka ako ne bude premijerka – konstatovao je Stanković.

Sličnog je mišljenja i direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Faktor plus“ Vladimir Pejić, koji smatra da i u novoj vladi možemo da očekujemo Miloša Vučevića, Sinišu Malog, Gorana Vesića, Ivicu Dačića, Bratislava Gašića….

Vladimir Pejić, Agencija Faktor plusFOTO: BETA/MILOŠ MIŠKOV

– Očekujem da broj ministarstava bude manji, ali uz neka nova imena – kazao je nedavno u intervjuu za Kurir Pejić.

autor: http://kurir.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.