Koga sve istražuju PRIVATNI DETEKTIVI U REPUBLICI SRPSKOJ?

Koga sve istražuju PRIVATNI DETEKTIVI U REPUBLICI SRPSKOJ?

Ako ste zamišljali privatne detektive likom poput Đido Move iz popularnog sitkoma, nije baš tako. Pred nas je stao, reklo bi se, sasvim „običan” čovjek koji o mnogim detaljima, a koji prate njegov posao, razumljivo, ne može da govori. Vozi solidan automobil i prije detektivskog obavljao je policijski posao. Sa klijentima je, kaže, dijelio tugu, radost, nevjericu, iščekivao da se razriješe dileme… Bilo je i straha. I to posebno kada su djeca u pitanju, gorčine nakon neuspjele potrage za nestalim srodnicima ili biološkim roditeljima. Sarađivao je sa kolegama iz jedne susjedne zemlje kako bi ušli u trag ženi koja je pobjegla sa suprugovom švalerkom! Pronašli su ih na prostoru BiH, a osim ove bilo je, priča, još neobičnih situacija, poput lažiranih nestanaka radi naplate osiguranja, gdje su klijenti isplanirali situaciju koja je podsjećala na savršen zločin. 

Adrenalin i opasnost!

Ipak, težak je hljeb privatnih detektiva na ovim prostorima.

Šerlok Holms ili Herkul Poaro, da su stvarni likovi u današnje vrijeme, ne bi se posebno proslavili u Republici Srpskoj.

Jer, ako je suditi po činjenici da u Srpskoj ne postoji ni jedna detektivska kancelarija, posla baš toliko i nema.

Ipak, ne sumnjamo da i kod nas ima iskusnih kadrova, koji bi otkrili pravu istinu u najmračnijim situacijama, poput onih iz holivudskih filmova ili romana Agate Kristi. Ili se pozabavili bračnim nevjerama, krađama automobila i tajnim praćenjem, što je, za razliku od serija, možda realnije situacijama s kojima se privatni detektivi u Srpskoj hvataju u koštac.

Tim poslovima bavio se i prvi detektiv u svijetu, Eugen Fransis Vidok, čije se metode i danas koriste, 189 godina poslije osnivanja prve detektivske agencije.

Oko za detalje

Nadležne organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske izdale su devet ovlaštenja za obavljanje detektivskih poslova, od toga pet u Banjaluci, dva u Prijedoru i po jedno u Doboju i Bijeljini, potvrđeno je za magazin Faktor. I

zdata su i dva odobrenja za početak rada privatnih detektiva, po jedno u Doboju i u Bijeljini, dok nema izdatih odobrenja za početak rada detektivskih kancelarija.

Prva detektivska agencija u Srpskoj registrovana je 1999. godine, iako su privatni detektivi i ranije pružali svoje usluge, odnosno obavljali samostalnu djelatnost, što je i sada slučaj.

Najčešće su to bivši pripadnici policije, bezbjednosnih ili vojnih službi.

Osim fizičke kondicije, intelektualnih sposobnosti, treba da ih krasi i analitički duh i osjećaj za detalje.

U Srbiji, na čijem prostoru je još daleke 1922. godine osnovana prva detektivska agencija, postoji i nacionalno udruženje detektiva, a u Hrvatskoj Udruženje privatnih detektiva.

I jedini i drugi upozoravaju da im hljeb iz ruku uzimaju nelicencirani pojedinci, koji rade bez ovlaštenja, čime i prikupljeni dokazi nisu relevantni i padaju na sudu.

Diskrecija zagarantovana

Jedan od privatnih detektiva – istražitelja u Republici Srpskoj svoje usluge nudi i na poznatim platformama za oglašavanje.

Uz 100 % zagarantovanu diskreciju ponuda je u skladu sa modernim tokovima.

Tvrdi da su „materijalni dokazi obrađeni od ove agencije validni u svim sudskim i vansudskim postupcima”.

Vrši sva kriminalističko-tehnička vještačenja, DNK analize, rekonstrukcije…

Prikuplja i materijalne dokaze u krivičnom postupku za osumnjičene, optužene, osuđene (u žalbenom postupku), te radi sve vrste forenzičkih i kriminalističko-tehničkih vještačenja.

Koristi i savremenu opremu, pa je moguća i forenzika mobilnih telefona i svih kompjuterskih uređaja na svim operativnim sistemima.

Osim što vraćaju izbrisane sadržaje na elektronskim uređajima, znaju i kada ne govorite istinu, i to kroz poligrafska ispitivanja!

Saradnju su ostvarili sa kolegama, kako tvrdi, i u okruženju i u svijetu.

I usluge, čija se cijena određuje za svaki slučaj posebno, možete platiti i karticom, na žiro račun ili gotovinski.

Utvrđivanje očinstva!

Za sve zainteresovane, a sumnjičave prema bračnoj saputnici, privatni detektivi imaju rješenje po pitanju očinstva.

Taj postupak za klijente provjeravaju dajući uzorke na DNK analizu.

Na terenu najviše posla imaju u vezi sa  prikupljanjem materijalnih dokaza za nastale štete, u parničnim ili sličnim postupcima.

Privatni detektivi će za klijente pronaći osobe koje pišu anonimna pisma, šire klevete, laži i uvrede.

Tu već imaju pune ruke posla, kao i po pitanju bračnih i poslovnih prevara.

U vrijeme sve prisutnijeg sajber kriminala, privatni detektivi mogu da izvrše nadzor i nad kompjuterima i mrežama, ali i da kontrolišu ponašanje djece (droga, sekte…), kad nisu pod roditeljskim nadzorom.

Mogu da završe i istrage u vezi sa kreditnim prevarama (mikrokreditne organizacije, banke, žiranti), ali i kontrole bolovanja ukoliko poslodavac smatra da bi dugoročno bio na značajnom gubitku.

Angažuju ih i osiguravajuća društva, posebno kada su u pitanju provjere korisnika inostranih penzija ili invalidnina.

I ti poslovi su, kaže naš sagovonrik, među plaćenijima.

Snalažljivost!

Prema Zakonu o agencijama za obezbjeđenje lica i imovine i privatnoj detektivskoj djelatnosti u Republici Srpskoj, privatni detektiv može biti lice kojem je nadležni organ izdao ovlaštenje za obavljanje detektivskih poslova.

Uslovi za izdavanje ovog ovlaštenja su: da je lice državljanin BiH, da ima prebivalište u Republici Srpskoj, da je navršilo 25 godina života, da ima višu ili visoku stručnu spremu, završen pripravnički staž kod privatnog detektiva u trajanju od 18 mjeseci, da ima opštu zdravstvenu sposobnost i posebnu duševnu i fizičku sposobnost.

Uslov za rad je i položen stručni ispit za privatnog detektiva pred ispitnom komisijom Ministarstva unutrašnjih poslova i da svojim dosadašnjim načinom života, ponašanjem i djelatnošću ukazuje da će savjesno i odgovorno obavljati detektivske poslove.

POSLOVNA TAJNA DO KRAJA ŽIVOTA

Prema Zakonu o agencijama za obezbjeđenje lica i imovine i privatnoj detektivskoj djelatnosti u Republici Srpskoj, zabranjeno je da privatni detektiv upotrebljava vatreno oružje i druga sredstva prinude, osim u slučajevima lične zaštite.

Detektivski poslovi smiju se obavljati samo na osnovu ugovora zaključenog u pisanoj formi između privatnog detektiva i naručioca detektivske usluge.

Podaci koje je privatni detektiv prikupio u obavljanju ugovorenog posla, smatraju se poslovnom tajnom i nakon što privatni detektiv prestane da obavlja detektivske poslove.

Takođe, ne postoji mogućnost da ih zloupotrebi, odnosno može da ih koristiti samo u svrhu zbog koje su prikupljeni.

RAD ZA TABLOIDE

Od ranije je poznata polemika u svijetu u vezi sa spregom privatnih detektiva i poznatih tabloida, koji objavljuju senzacionalističke vijesti o poznatim ličnostima.

Pod lupom kritika bila je zaštita ličnih podataka građana.

I iskusni američki privatni detektivi priznali su rad za tabloide i to više puta, kao i da su pritom koristili legalne baze podataka državnih institucija, na koje imaju zakonsko pravo.

Privatni detektivi koje smo mi kontaktirali kunu se da rade sve po zakonu.

autor:faktormagazin, tekst je izašao u FM 51 štampanom izdanju od 9 juna 2022. godine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.