Kojić: Bošnjački ratni zločinci su i danas u institucijama BiH

Kojić: Bošnjački ratni zločinci su i danas u institucijama BiH

Bošnjački ratni zločinci i danas sjede u institucijama BiH jer njihovi ministri opstruišu sve što se odnosi na primjenu Revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, ukazao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorad Kojić.

 

Kojić je rekao da ti bošnjački ratni zločinci i danas sjede u policijskim, pravosudnim, vojnim i političkim strukturama BiH, te naglasio da je na sceni kontinuitet opstrukcija.

On je pojasnio da bošnjački ministri prvo nisu željeli da ta strategija bude usvojena, a sada nemaju namjeru da podrže uspostavljanje Nadzornog tijela za njeno praćenje, koje ima najbitniju ulogu u praćenju realizacije strateških ciljeva i mjera.

– Nama je potpuno jasno da bošnjački ministri zbog nepostojanja želje da se uspostavi Nadzorno tijelo žele da zaštite svoje ratne kadrove, njih ukupno 16 koji rade u Sudu i Tužilaštvu BiH, u smislu neprocesuiranja zločina počinjenih nad srpskim narodom – istakao je Kojić za Srnu.

Kojić je napomenuo da je uloga Nadzornog tijela samom Revidiranom strategijom značajno ojačana na način da ne izdaje samo preporuke i smjernice s ciljem sprovođenja ove strategije, već ima mogućnost i ulogu da pokrene postupak u kažnjavanju onih koji ne sprovode strateške ciljeve i strateške mjere, što se na prvom mjestu odnosi na nosioce pravosudnih funkcija.

Kojić je ispred Ministarstva pravde Republike Srpske bio predložen za jednog od članova Nadzornog tijela, koje opstrukcijama bošnjačkih ministara u Savjetu ministara, u prvom redu Bisere Turković, nije formirano i moraće da sačeka, po svemu sudeći, novi saziv Savjeta ministara.

Ukazao je da su bošnjački ministri doveli stvari u poziciju da se ne može zadovoljiti pravda kao univerzalni princip i uspostaviti jednakost građana pred zakonom.

Kojić je ocijenio da je očigledno da je cilj tog odugovlačenja i da rokovi koji su propisani Revidiranom strategijom isteknu jer je, kako je pojasnio, predviđeno da do kraja 2023. godine bude procesuiran najveći broj najsloženijih predmeta ratnih zločina.

– Ti najsloženiji predmeti su sa najviše pozicioniranim policijskim, političkim i vojnim funkcionerima i sa najvećim posljedicama. Svi znamo da usljed selektivnog rada i Haškog tribunala, kasnije pravosuđa na nivou BiH, predmeti koji su ostali neprocesuirani su predmeti za zločne nad Srbima – naglasio je Kojić.

On smatra da sve te činjenice govore o namjeri bošnjačke politike da pokuša da održi lažnu tezu kako su jedni žrtve, a drugi zločinci, ali svi ti pokušaji ne mogu i neće biti jači od istine jer javnost zna šta se ovdje dešavalo i da su Srbi bili izloženi najstrašnijim oblicima torture, mučenja, ubijanja.

Komentarišući najavu iz Ministarstva pravde u Savjetu ministara da će, zbog činjenice da prema postojećoj Revidiranoj strategiji rokovi nisu ispoštovani, naredne godine pripremiti novu, Kojić kaže da je suludo praviti novu Revidiranu strategiju ako nije postojala mogućnost da se prati sprovođenje postojeće.

Kojić smatra da je veoma bitno da što hitnije bude uspostavljeno Nadzorno tijelo s ciljem sprovođenja bar u narednih godinu dana postojeće Revidirane strategije.

Odgovarajući kako riješiti procesuiranje ratnih zločina jer su mnoga pitanja u vezi sa njima ostala pod velom tajne, Kojić kaže da je očigledno namjera Bošnjaka da se pitanje ratnih zločina, prije svega, nad Srbima ne riješi.

Kojić je pojasnio da oni to čine sistematično jer svaka godina donosi zatvaranje određenog broja predmeta zbog biološkog nestanka ili počinilaca krivičnih djela ratnog zločina ili samih svjedoka koji treba da potvrde sve ono što već postoji evidentirano u dokumentaciji kao ratni zločin.

– Tako da svaka godina nosi sa sobom određeno nezadovoljenje pravde za žrtve i za porodice žrtava, što i jeste namjera Bošnjaka – zaključio je Kojić.

(agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.