Koliko Rusija može još da izdrži – Samo informacija o mjesečnoj proizvodnji TENKOVA ledi krv u žilama

Koliko Rusija može još da izdrži – Samo informacija o mjesečnoj proizvodnji TENKOVA ledi krv u žilama

Koliko Rusija može još da izdrži

Rusija proizvodi dovoljno novih tenkova, borbenih vozila i druge opreme te ima dovoljno zaliha u skladištima da može trpjeti goleme gubitke u Ukrajini još barem dvije-tri godine.

Istraživanje britanskog think-tanka Međunarodni institut za strateške studije (IISS) pokazalo je kako Rusija trenutačno ima na raspolaganju najmanje 12 baza za skladištenje topništva, 10 rezervnih baza za tenkove i najmanje 37 baza za skladištenje vojne opreme i naoružanja.

Nije sasvim jasno koliko tog oružja Rusija može istog trena koristiti, odnosno zahtijevaju li vojna oprema i oružje restauraciju prije uporabe.

Rusija može učinkovito nadomjestiti svoje gubitke proizvodnjom oružja i korištenjem skladišnih i rezervnih kapaciteta, pokazuje najnovija analiza.

„Unatoč gubitku u prosjeku stotine oklopnih vozila i komada artiljerijskog streljiva mjesečno, Rusija je uspjela održati svoj broj aktivnog inventara stabilnim“, ističe se u izvješću.

Koliko Rusija može još da izdrži

image

Ruske vojne trupe / Sergey Venyavsky/Afp

Rusija je u posljednjih godinu dana izgubila više od 3000 oklopnih borbenih vozila i gotovo 8800 od veljače 2022. godine.

Pretrpjela je i goleme gubitke na prvim linijama fronte oko Avdiivke lani u jesen.

Moskva je uglavnom uspješno nadoknađivala gubitke u opremi i ljudstvu, s time da je povremeno pribjegavala korištenju starijih oklopnih vozila.

Primjerice, lani je uspjela ponovno aktivirati najmanje 1180 do 1280 glavnih borbenih tenkova i oko 2470 borbenih vozila pješaštva i oklopnih transportera iz skladišta.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva izvijestilo je da Rusija može proizvesti stotinu novih tenkova mjesečno, ali stručnjaci su nedavno za Business Insider rekli da su skeptični oko te procjene te smatraju da se Moskva vjerojatno oslanja i na starije modele tenkova jer su njezine proizvodne mogućnosti ograničene.

Rusija se tijekom invazije na Ukrajinu koristila modelima tenkova starim i nekoliko desetljeća, poput T-62 koji su ušli u upotrebu 1960-ih.

George Barros, stručnjak u Institutu za proučavanje rata, rekao je da je Rusija do rujna 2023. proizvodila do 35 tenkova mjesečno te da trenutačno nema dostupnih podataka o tačnom broju tenkova koji se proizvode na području Rusije.

autor: http://jutarnji.hr

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.