KONKURSI ZA SUD I PLAKANJE – Kako se primaju radnici u GU Banjaluka?

KONKURSI ZA SUD I PLAKANJE – Kako se primaju radnici u GU Banjaluka?

Grad Banja Luka doslovno je zatrpan žalbama nezadovoljnih kandidata, koji su neuspješno kunkurisali za neko od mjesta u lokalnoj administraciji. Sve se to dešava u trenutku dok je čak i političkim slijepcima postalo više nego jasno da je stranačka knjižica PDP-a ključna ulaznica u Gradsku upravu, a ne stručnost i obrazovanje. U posjedu „Faktora“ je više žalbi nezadovoljnih kandidata, koji su se na ličnom primjeru uvjerili u (ne)istinitost tvrdnje gradonačelnika Draška Stanivukovića da će Gradsku upravu biti zapošljavani „stručni i pošteni“. Umjesto toga, prema tvrdnjama naših izvora, doslovno svaki javni konkurs od, stupanja na dužnost Stanivukovića do danas, bio je namješten za unaprijed poznate kandidate, mahom njegove aktiviste kojima se na ovaj način odužuje za aktivizam u kampanji.

„Žao mi je što sam dao mladost za ovo“

U to se, između ostalih, lično uvjerio i Vojin Vučenović, koji je, ogorčen, poslao žalbu gradonačelniku Stanivukoviću i Odboru za žalbe u kojem mu je napisao šta misli o njemu i fingiranim konkursima Gradske uprave.

Ovaj, demobilsani borac, u dopisu je naveo da mu je više nego jasno da je javni konkurs raspisan samo da bi se ispunila forma, odnosno samo da se verifikuje prijem radnika koji zapravo već rade u Gradskoj upravi.

U žalbi, Vučenović nije krio svoje razočarenje, a pogotovo zbog tvrdnji nadležnih da će u gradsku administraciji biti primani radnici „ni po babi ni po stričevima“.

Kako sam u proteklom periodu više puta konkurisao po objavljenim konkursima Grada Banjaluke, te svaki put bio odbijen po prijavi, želim da vam narodskim jezikom kažem da mi je neizmjereno žao što sam najbolje godine moje mladosti uzaludno dao za stvaranje ove i ovakve Republike Srpske u kojoj vladaju takvi kao vi, nečasni, korumpirani, pohlepni, odrođeni od naroda i spremni na svako zlo prema narodu, prvenstveno nama borcima. Pozivam gradonačelnika, kao deklarisanog „borca za pravdu“ da ispuni njegovu dužnost i pravedno odluči o mom zahtjevu, a tzv. komisiji želim da poručim, dabogda vam Bog dao onako kako „pravedno“radite i kako ste „pravdeno“ radili vama i vašoj djeci – napisao je Vučenović.

Pljušte tužbe

Uzalud je, naravno, gradonačelniku pisala i Nada Vasiljević, profesorica razredne nastave, u pokušaju da poništi odluku gradske komisije koja je na konkursu za prijem stručnog saradnika u Odjeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj najviše bodova dodijelila Stanivukovićevoj aktivistikinji i bivšoj službenici Gradskog odbora PDP-a – Milici Stojisavljević.

O njoj je „Faktor“ već pisao, s obzirom na to da je ona, kako se sumnja, falsifikovala uvjerenje o dužini radnog staža, kako bi ispunila uslove za prijem u Gradsku upravu.

Međutim, čak ni policijska istraga, koja se provodi u ovom slučaju, nije spriječila komisiju da najviše bodova da upravo njoj.

DRAŠKOV ORGINAL FALSIFIKATA

U žalbi, Vasljevićeva naglašava da je završila državni Filozofski fakultet u Banjaluci, ocjenom 9,91, dok je njena konkurentikinja, koja je proglašena „najboljom“, ima diplomu privatnog fakulteta sa 180 ECTS bodova.

Smatram da je odluka komisije i način bodovanja bio nametnut i dirigovan od strane gradonačelnika s ciljem da pomenuti kandidat mora proći, pogotovo što je već radila kod gradonačelnika i prije raspisivanja konkursa – navela je Vasiljevićeva.

Nezadovoljni rješenjima gradske komisije, neki od kandidata su presavili zabak i podnijeli sudske tužbe protiv Gradske uprave.

Po saznanjima „Faktora“, na ovakav korak, između ostalih, odlučio se i Marko Makarić, koji nije prošao na konkursu za prijem u Vatrogasnu brigadu.

A, kako stvari trenutno stoje, to će biti samo jedna od brojnih tužbi koji očekuju Grad zbog niza namještenih konkursa.

autor:faktormagzin, tekst je izašao u FM 55 štampanom izdanju od 7 jula 2022. goodine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.