KOVAČEVIĆ: Opozicija lažno optužuje Vlast i Republiku Srpsku

KOVAČEVIĆ: Opozicija lažno optužuje Vlast i Republiku Srpsku

U Republici Srpskoj na jednoj strani je Milorad Dodik i vlast koji brane stavove Srpske i interese srpskog naroda, dok sa druge strane su predstavnici opozicije koji u razgovoru sa strancima optužuju Republiku Srpsku za sve probleme u BiH, istakao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

 

„Ono što smo vidjeli poslije današnjeg sastanka SDS-a i PDP-a sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom jeste da su nastavili istim putem da na takvom mjestu i sa takvim ljudima optužuju Republiku Srpsku i njene izabrane demokratske predstavnike za nekakvo izazivanje krize u BiH“, naglasio je Kovačević.

On je rekao da je nemoguće dati bilo kakav racionalan komentar na situaciju u kojoj predsjednik SDS-a /Mirko Šarović/ kaže da je Milorad Dodik taj koji ugoržava mir i izaziva prijetnje po mir i bezbjednost u BiH i to u trenutku kada iz političkog Sarajeva stalno stižu prijetnje Republici Srpskoj i njenim građanima.

„To je nešto što niko, ko ima bar malo patriotskog osjećaja za Republiku Srpsku, ni na koji način ne može da shvati“, konstatovao je Kovačević.

On je podsjetio da je Milorad Dodik više puta jasno rekao da Republika Srpska niti kome prijeti, niti misli ikada da prijeti bilo kome bilo kakvim ratom.

„Republika Srpska neće povući nijedan potez ili postupak koji može na bilo koji način da ugrozi mir, za razliku od njih iz opozicije koji govore da mi iz Republike Srpske ugrožavamo mir. Republika Srpska neće povući nijedan postupak ili potez koji može na bilo kakav način da ugrozi mir, za razliku od njih iz opozicije koji govore takve stvari. To je potpuno sramno i skandalozno, čak i nevjerovatno da neko ko je iz Republike Srpske, ko se predstavlja kao predstavnik građana, može da govori takve stvari“, rekao je Kovačević.

On je istakao da na jednoj strani u Republici Srpskoj imamo Milorada Dodika kao srpskog člana Predsjedništva koji je na institucionalnom nivou primio Eskobara i jasno mu iznio stavove Republike Srpske – da Republika Srpska ne prihvata da bude ponižena, da Republika Srpska ne prihvata da joj bilo koji neizabrani stranci nameću zakone, rješenja i kažnjavaju njene građane, kao i da Republika Srpska ne prihvata da se vodi postupak koji treba da dovede do njenog nestanka.

„Milorad Dodik je jasno rekao da Republika Srpska hoće da dovede do toga da joj se vrati sve ono što joj pripada po Dejtonu“, naglasio je Kovačević, dodavši da sa druge strane sjede oni koji strancima govore da je za sve probleme kriva Republika Srpska i predstavnici Republike Srpske, predstavnici građana Srpske i njihove biračke volje.

On je istakao da je Milorad Dodik kao najviši predstavnik Republike Srpske u zajedničkim organima BiH razgovarao sa Gabrijelom Eskobarom insitucionalno kao predstavnik Republike Srpske i iznio jasne stavove Republike Srpske.

„Dodik je ponovio da Srpska sigurno nije izazvala niti je bilo kakav krivac za stanje u BiH, za probleme u BiH, i permanentno stanje u proteklih 26 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je iznio jasne stavove Republike Srpske i jasno naglasio koje su stvari apsolutno neprihvatljive za Republiku Srpsku, a to su da bilo koji neizabrani stranac nameće bilo šta a pogotovo zakone koji treba da kažnjavaju i progone građane Republike Srpske, pripadnike srpskog konsitutivnog naroda u BiH“, rekao je Kovačević za ATV.

On je podsjetio da od trenutka kada je to skaradno čudo koje pokušavaju nazvati zakonom, a koje je Incko nametnuo, niko nije vidio a ni čuo da je bilo ko iz PDP-a, SDS-a i opozicije rekao nešto zbog čega bi mogao da ima problema dok njega, Milorada Dodika i mnoge druge iz SNSD-a, kao i mnoge druge građane iz Republike Srpske, koji misle isto, pokušavaju da progone i krivično gone zbog toga što govore istinu, za razliku od njih iz PDP i SDS.

„Predstavnici opozicije su tek nakon priznanja Eskobara da ih je pozivao telefonom i da su se oni na osnovu tih razgovara ponašali u Narodnoj skupštini onako kako su se ponašali, razbijali jedinstvo Republike Srpske i omogućili Sarajevu i dvojici bošnjačkih članova Predsjedništva BiH da preglasaju, ne Milorada Dodika, već Republiku Srpsku i srpski konstitutivni narod.

To je ono što radi opozicija kada je u pitanju Eskobar i stranci i sve što rade sada je samo pranje za takve postupke i takvo ponašanje“, konstatovao je Kovačević, dodajući da građani Republike Srpske imaju veoma jednostavan izbor između te dvije strane – ili su za one koji brane Srpsku ili one koji je nepravedno optužuju

 

Izvor: SRNA

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.