Kovačević: Srpska i njena skupština – ustavobranioci i Srpske i BiH

Kovačević: Srpska i njena skupština – ustavobranioci i Srpske i BiH

Republika Srpska je na sjednici Narodne skupštine o vraćanju nadležnosti napravila istorijski i gigantski korak na putu povratka u ustavne okvire onoga što je dobila 1995. godine, ocijenio je danas Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

 

 

– Republika Srpska je počela povratak BiH u njene ustavne okvire, počela je projekat povratka u Ustav BiH. Republika Srpska i Narodna skupština Republike Srpske su juče dobile i epitet „ustavobranilaca i Republike Srpske i BiH“ – rekao je Kovačević za Televiziju Prva.

On je napomenuo da je zakonodavstvu Republike Srpske ostavljeno šest mjeseci da se bavi svim nadležnostima koje je Srpska voljna da vrati, da će se sve institucije Republike Srpske baviti izradom tih zakonskih rješenja, a da će onog trenutka kako ona budu dolazila u skupštinsku proceduru i budu usvajana, po automatizmu prestajati da važe postojeći i nametnuti zakoni sa nivoa BiH.

Upitan kakve reakcije Zapada očekuje, s obzirom na to da državni sekretar SAD Entoni Blinken nije isključio mogućnost uvođenja sankcija i dovođenja novih trupa u BiH kako bi se „zaustavile secesionističke prijetnje srpskih nacionalista“, Kovačević je rekao da ne postoje secesionističke prijetnje bilo kakvih nacionalista, nego demokratski izabrani predstavnici građana.

– Oni su izabrani demokratski na izborima, zastupaju građane i svojim demokratskim legitimitetom zalažu se za poštovanje Ustava kao najznačajnijeg pravnog akta u bilo kojoj zemlji, za poštovanje ustavnog poretka, za zaštitu ustavnog poretka u skladu sa demokratskim principima, institucijama. Ne vidimo o kakvim secesionistima, ekstremistima, nacionalistima ili bilo čemu mogu da govore – rekao je Kovačević.

Kada je riječ o oružanim snagama Republike Srpske, jednoj od nadležnosti na čijem vraćanju Srpska insistira, Kovačević je rekao da je način popunjavanja oružanih snaga BiH za Republiku Srpsku apsolutno neprihvatljiv.

– Povukli smo saglasnost koju smo dali nekada pod pritiskom. Svi oni koji govore da bi bilo strašno da Srpska ima svoju vojsku moraju prvo da znaju da je Vojska Republike Srpske formirana 1995. godine u skladu sa Ustavom BiH, a da su Oružane snage BiH, pod ogromnim pritiscima međunarodne zajednice osnovane 2005. godine. Dakle, mi smo punih 10 godina imali VRS u miru u dejtonskoj BiH – pojasnio je Kovačević.

On je naglasio da ta vojska nikada nikoga ni na koji način nije ugrožavala i dodao da je politika Republike Srpske od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – demilitarizacija BiH.

On je istakao da BiH nema bilo kakvo oružje, avione i slično koje mogu da ugrožavaju bilo koga u BiH.

– Apsolutno smo svjesni da BiH nema apsolutno nikakav kapacitet da ratuje sa bilo kakvim spoljnim elementom izvan BiH. Tu su stvari vrlo jednostavne – BiH može hipotetički da ratuje sa Srbijom, ali niko iz Srpske i niko od Srba ne bi ratovao protiv Srbije, kao što niko od Hrvata ne bi ratovao protiv Hrvatske – rekao je on.

Prema njegovim riječima, ostalo bi samo da se ratuje međusobno, što Srbi ne žele.

– Milorad Dodik je veoma jasno rekao da ni po koju cijenu Srpska nikada neće žrtvovati mir, čak ni za Republiku Srpsku. Mi vodimo potpuno demokratski, potpuno civilizacijski, demokratski miran proces vraćanja u ustavne okvire. Apsolutno nikome ne prijetimo. Zalažemo se za demilitarizaciju BiH i za to da niko u BiH nema nikakve bezbjednosne kapacitete da bilo koga ugrozi – pojasnio je on.

Kovačević je naglasio da, ukoliko je baš nemoguće pristati na „pacifističku platformu Republike Srpske“ onda je sljedeći prijedlog da se postojeće Oružane snage BiH u nekom novom aranžmanu smanje bar za 50 odsto i da se ostavi taj kapacitet za međunarodne misije kao pomoć civilnim zaštitama.

– Mislimo da je to apsolutno dovoljno, ukoliko je predstavnicima međunarodne zajednice toliko stalo da BiH ima neku svoju vojsku – rekao je Kovačević.

On je dodao da resurse treba usmjeriti u mnogo korisnije stvari za građane, prije svega one ekonomske i energetske prirode.

– Treba svi zajedno da radimo da se poboljša kvalitet života svih naših građana u BiH i u regionu, a Republika Srpska se zalaže da BiH postane član procesa Otvoreni Balkan i da na taj način doprinese miru i stabilnosti regiona – istakao je Kovačević.

Izvor: Agencije

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.