Kredita sve više, a novac od putarina leži na računu

Kredita sve više, a novac od putarina leži na računu

Kredita sve više.

Kreditnih zaduženja sve više, a oko 245 miliona maraka leži na računu. To su, inače, prihodi od putarina koji bi trebalo da se koriste za izgradnju auto – puteva i rekonstrukciju puteva.

Ipak, rupe ćemo krpiti kreditima, jer članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH ne mogu da se dogovore. Tačnije, drugom entitetu ne odgovara dosadašnji koeficijent.

„Mi pričamo o privremenim koeficijentima, ne trajnim, koja su već četiri puta usvojena i sada peti put mi to ne možemo usvojiti. I odmah da vam kažem, potrebe ‘Autocesta’ su veće od potreba ‘Autoputeva’“, izjavio je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH.

Ta sredstva se uplaćuju na poseban podračun kod Centralne banke. Svaki radni dan tamo legne 10% prikupljenih prihoda po ovom osnovu. Valjalo bi da se što prije raspodjele, jer su svi na gubitku.

„UIO je samo u zadnje tri godine platila više od 276.000 KM Centralnoj banci kao proviziju što ta sredstva stoje na računu i što ih ne raspoređujemo“, pojasnio je Ratko Kovačević, šef Odjeljenja za komunikaciju i međunarodnu saradnju u Upravi za indirektno oporezivanje BiH

U „Autoputevima Republike Srpske“ ne žele više da čekaju. Kažu, vjerovatno će podnijeti krivične prijave protiv odgovornih.

„To nije novac koji je prikupljen po nekom drugom osnovu. To je novac koji je prikupljen po osnovu našeg izvornog prihoda i neko sebi daje za pravo da taj novac apsolutno zadržava na računima. Ja možda mogu da sumnjam čak da neko ima neku korist zato što taj novac stoji na računima“, rekao je Nedeljko Ćorić, direktor preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“.

Kada bi se taj iznos rasporedio, Republika Srpska bi dobila oko 90 miliona KM. Ne čeka samo to, već i 30 miliona od raspodjele PDV-a. Dug je to star tri godine. Ipak, veći problem je, za ATV kaže ministar finansija Srpske, upravo raspodjela akciza.

„To se vrši po koeficijentu koji je ovdje prisutan 15 godina. Navodno, Federacija sada traži da se ti koeficijenti promijene i onda smo mi, da bi se nastavila kakva takva raspodjela, dogovorili da 10 odsto od tih prihoda ide na jedan poseban račun i da se povremeno ta sredstva podijele“, navela je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

I to nisu jedina neraspoređena sredstva u BiH. Na računima stoji i 250 miliona kada je u pitanju Еlektroprenos, 75 miliona viška prihoda nad rashodima koje je uplatio RAK, te 125 miliona višegodišnjih kapitalnih projekata.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.