Lavrov: Naše odnose sa Srbijom niko ne može da sruši

Lavrov: Naše odnose sa Srbijom niko ne može da sruši

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov održao je konferenciju za medije na kojoj je poručio da prijateljstvo Rusije i Srbije niko ne može da naruši.

Lavrov je otkazao posjetu Srbiji nakon što su tri zemlje u regionu zatvorile vazdušni prostor za predstavnike ruske Vlade. On je trebalo da se sastane sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, kao i patrijarhom Porfirijem.

„Što se tiče svih ostalih kanala, kontakti sa zvaničnicima Srbije nisu iščezli. Pozvali smo ministra Nikolu Selakovića da posjeti Rusiju“, rekao je Lavrov i poručio da ukoliko njegov dolazak u Beograd budi toliki strah u Evropi, onda je njihov problem i veći.

„Briselski manipulatori nisu htjeli još jednom da nam pruže mogućnost da sa predstavnicima Srbije još jednom potvrdimo stav oko Kosova i BiH. Za nas je očigledno da Brisel, NATO i EU žele da pretvore Balkan u svoj projekat pod nazivom „Zatvoreni Balkan“. Sada je teško da izvučemo drugačije zaključke“, rekao je Lavrov.

Lavrov je poručio da su Crna Gora i Sjeverna Makedonija alat kojim se sputava Rusija i da su u tome uspjeli.

„Žao mi je zbog toga. Mi smo prijateljski narod, ali nećemo preduzimati nešto na štetu naroda u tim zemljama. Sve više i više pametnih ljudi postavlja pitanje zašto od Rusije da prave neprijatelja?“, rekao je Lavrov komentarišući odluku o zatvaranju vazdušnog prostora za predstavnike ruske vlade.

Srbi i Rusi su jedinstveni u naporima očuvanja sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata.

Komentarišući mogućnost da mu se zabrani prolazak i kroz druge članice NATO i zemlje EU, Lavrov kaže da nemaju nikakve planove o razgovorima sa njihovim predstavnicima.

„Bila je verzija u pojedinim medijima da je Lavrov najnepoželjnija osoba u Srbiji. Navode da sam ja presreo dolazak Šolca. Ja to ostavljam na savjest kritičarima koji to pišu. To je ponižavajuće za same medije koji pokušavaju da pronađu čitaoce“, rekao je Lavrov.

Rusija će imati razumjevanja za srpske interese i poručuje da vide koliko zapad stravično reaguje na dešavanja u Ukrajini.

„Pokazivali smo decenijama unazad na prijetnje. Te prijetnje nisu daleko od Rusije, nego na njenoj granici. A SAD i NATO uništavaju zemlje po bliskom istoku uz tvrdnji da predstavljaju prijetnju za njihovu bezbjednost“, rekao je Lavrov.

autor:ATV, foto: Tanjug

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.