Spomenik stradalim Srbima zapadne Slavonije, ubijeno i 12 djece

Spomenik stradalim Srbima zapadne Slavonije, ubijeno i 12 djece

Služenjem parastosa u Crkvi pokrova presvete Bogorodice u Gradišci je jutros počelo obilježavanje 26 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije.

Prvog maja 1995. godine 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo je 15.000 Srba u zapadnoj Slavoniji koja je bila pod zaštitom UN.

U zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Bljesak“ na zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, ubijena su 284 lica, od čega 107 civila, među kojima 12 djece i 44 žene, a protjerano je 15.000 Srba.

Obilježavanje će biti nastavljeno u 10.30 časova kod mosta na Savi otkrivanjem i osveštanjem spomenika poginulim Srbima iz Zapadne Slavonije.

Predviđeno je da spomenik otkriju srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i Žarković, a najavljeno je i prisustvo predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

Potom će biti služen pomen poginulim civilima i vojnicima Zapadne Slavonije. Nakon toga uslijediće polaganje vijenaca i cvijeća.

Predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije Krsto Žarković rekao je da je spomenik podignut za 1.241 poginulo lice srpske nacionalnosti iz zapadne Slavonije u periodu od 1991. do 1995. godine.

Obilježavanju će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, u ime Narodne skupštine poslanik Ognjen Žmirić, predstavnici grada Gradiške, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije.

Obilježavanje ovog događaja organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.