Najmasovniji protest Srba – Kfor razvlači bodljikavu žicu

Najmasovniji protest Srba – Kfor razvlači bodljikavu žicu

Najmasovniji protest Srba. Kfor razvlači bodljikavu žicu

Na sjeveru Kosova i Metohije je mirno.

Više stotina građana i jutros se okupilo ispred zgrade opštine Zvečan pred kojom se i dalje nalaze vojnici Kfora i pripadnici kosovske policije.

 FOTO: PRINTSCREEN/KOSOVO-ONLINE
8.40 – Vučević: Beograd veruje u političko rešenje

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je gostujući u Dnevniku RTS-a da je “bezbednosna situacija visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini“.

– Pre svega da to nazovemo pravim imenom i da to probamo da sublimiramo kao okupaciju severa Kosova i Metohije od strane albanske administracije iz Prištine – dodao je Vučević.

Istakao je da Beograd veruje u politički razgovor, dijalog i političko rešenje, kao i da su zbog toga imali juče sastanke sa ambasadorima zemalja Kvinte, kao i ambasadorima Kine i Rusije.

8.30 – Najavljen najmasovniji protest u Zvečanu

Mirna noć na severu KiM, ali tenzije su prisutne, kako na lokacijama oko zgrada lokalnih samouprava tako i šire. Na putevima su snage KFOR-a, policije ima ređe.

Protest Srba ispred zgrade opštine Zvečan

Oko samih objekata i dalje su jake snage mećunarodnih vojnih trupa sa vojnicima u opremi za razbijanje demonstracija.

U samoj zgradi lokalne administracije u Zvečanu su specijalci policije pod komandom Prištine u oklopnim vozilima.

Inače. za danas je najavljen najmasovniji miran protest građana ispred opštine Zvečan

Zvečan, Kosovo, KiM
FOTO: KURIR
8.15 – Blinken: Odluka Vlade Kosova da prisili pristup opštinama eskalira tenzije

Državni sekretar SAD Entoni Blinken poručio je da je neophodno da se Kosovo i Metohija i Srbija ponovo posvete uključivanju u dijalog koji vodi EU, radi normalizacije odnosa.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, Blinken je pozvao obe strane da preduzmu hitne mere za deeskalaciju tenzija.

„Sjedinjene Države osuđuju juče neprihvatljivo nasilje nad trupama Kfora predvođenim NATO, organima za sprovođenje zakona i novinarima“, naveo je Blinken.

8.00 – Veliki broj Srba i danas ispred zgrade opštine Leposavić

Veliki broj građana i jutros se okupio ispred opštine Leposavić u znak podrške uhapšenim Srbima tokom sukoba u Zvečanu.

Jutros oko 5 sati obruč oko vojnika američkog Kfora dodatno je ojačan bodljikavom žicom. Iza vojnika Kfora se i dalje nalaze okloplopna vozila specijalnih jedinica kosovske policije.

Novi Kurtijev gradonačelnik Ljuljzim Hetemi nije viđen kako napušta zgradu opštine, pa se pretpostavlja da je i ovu noć, kao i prethodnu, proveo u tom objektu.

7.45 – Kfor razvlači bodljikavu žicu

Kfor razvlači bodljikavu žicu i ojačava blokadu zgrade opštine u Zvečanu, javlja dopisnik RTS-a.

Okupljaju se i zaposleni u lokalnoj samoupravi. Vojnici KFOR-a su u opremi za razbijanje demonstracija. Tu su i specijalci policije sa blindiranim vozilima.

Pripadnici Kfora postavili su bodljikavu žicu u blizini zgrade opštine.

Podsetimo, protesti Srba u tri opštine na severu počeli su u ponedeljak, a građani traže ispunjenje dva zahteva, da se specijalne jedinice policije povuku sa severa i da se građanima koji su zaposleni omogući pristup objektu.

Meštani Zvečani juče su dodali još jedan zahtev, a to je da se uhapšeni Srbi puste na slobodu.

Bivši predsednik Skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević juče je najavio da će se protesti nastaviti i da će biti još masovniji, ako ne budu ispunjeni zahtevi Srba.

autor: http://kurir.rs/http://rts.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.