NEMA ON TU SNAGU: Ne može da ugrozi Srpsku

NEMA ON TU SNAGU: Ne može da ugrozi Srpsku

Direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Deđanski izjavio je da lider SDA Bakir Izetbegović nije ni gradio Dejtonsku BiH, pa ne može ni da je sruši tako što će on ili dio njegovih zapadnih mentora kriminalizovati i ukinuti Republiku Srpsku jer bi to „BiH automatski pretvorilo u novu Siriju ili Avganistan“.

Deđanski je naglasio da najnovije izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića ne iznenađuju, te da će svaki potez koji on bude vukao od sada ići u pravcu rušenja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika jer je to „jedina politika koja trenutno `pije vodu` kod birača u BiH“.

On je ukazao da je „zavještanje“ bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da će svako negiranje genocida u BiH biti krivično djelo „povampirilo nacionalističku politiku Izetbegovića koja je bila skoro na izdisaju“ i dalo mu novu snagu, ili bar on tako misli, da krene na Republiku Srpsku i Dodika.

„Vetar u leđa dao mu je poziv iz Tužilaštva BiH koji je stigao na Dodikovu adresu da se javi na saslušanje zbog potencijalnog kršenja Zakona o negiranju genocida, što je za Izetbegovića bilo dovoljno da, ne samo Dodika, već i celu Republiku Srpsku stavi na optuženičku klupu“, rekao je Deđanski za „Sputnjik“.

On je naglasio da, iako je međunarodno pravo potpuno oskrnavljeno kada je riječ o BiH, Izetbegović ipak nema tu snagu da on ili njegova stranka mogu da ugroze Republiku Srpsku, jer se njegovim zapadnim mentorima ne ratuje ponovo na ovim prostorima.

„Osim toga, i snage su se u svetu promenile tako da Amerika više ne može da radi šta joj je i kada joj volja“, smatra Deđanski.

On ne sumnja da će Zapad, prije svega SAD, na sve načine iskoristiti poslušnike poput Izetbegovića da umanji uticaj Republike Srpske i pokuša da je svede na „tihi entitet“, a da na Dodikovo mjesto dovede nekoga ko je „kooperativniji“.

Prema njegovim riječima, Srbija tu kao garant Dejtonskog sporazuma mora da insistira na njegovom poštovanju sa pravima koje je Republika Srpska njime dobila jer je Srpska entitet-država.

„Dodik i predstavnici vlasti u Republici Srpskoj to shvataju i on uvek retorički kaže da ako se ruši Dejtonski sporazum onda će Srpska tražiti svoj put, ali nikada ne kaže: `Da, mi ćemo sada da rasturamo BiH`. I to je ta dobra priča koja je balansirana i koja pokazuje da sa Srpskom ne mogu da se ispunjavaju interesi Bakira Izetbegovića. S druge strane, Republika Srpska će uz podršku Srbije braniti interese srpskog naroda“, istakao je Deđanski.

On vjeruje da će novi visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit, kojeg ne priznaju Rusija, Kina, kao ni Republika Srpska, vjerovatno ići stopama svog prethodnika, „inače Izetbegović ne bi bio tako euforičan u svojim izjavama“.

„Ubeđen sam da oni ne mogu da nađu nikoga drugog kao Bakira i tako poslušničku ekipu jer da mogu oni bi ga zamenili s obzirom da Izetbegović nema nikakvo uporište među građanima u Federaciji i Amerikanci bi sigurno voleli da nađu nekog drugog. Ali s druge strane, malo je vremena, a on im je proveren čovek, posebno jer je sin čoveka koji je započeo rat u BiH“, rekao je Deđanski.

Izetbegović je na tribini posvećenoj budućnosti BiH i Unsko-sanskog kantona ocijenio da je međunarodna zajednica u BiH postala odlučnija zahvaljujući politici njegove SDA, koja je, kako je rekao, dala rezultat donošenjem Zakona o zabrani negiranja genocida.

On je posebno izdvojio rad Tužilaštva BiH, rekavši da će se vidjeti „hoće li se usuditi da krenu na Dodika“. Izetbegović tvrdi i da postoji „agresivni nacionalizam u Srbiji, koji utiče i na BiH“.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.